Αυλές σχολείων. Χώροι που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών στη Βέροια, φιλοξενώντας, όχι μόνο το σχολικό αλλά και το εξωσχολικό τους παιχνίδι. Το δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει το 2012, εξέφρασε τη γνώμη του, να χρησιμοποιούνται οι προαύλιοι χώροι των σχολείων του δήμου, πέραν του
ωραρίου, μόνο αν φυλάσσονταν από σχολικούς φύλακες κατά τις ώρες 18:00 έως τη λήξη του ωραρίου των σχολικών φυλάκων. Το θέμα ήρθε εκ νέου σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας, με αφορμή και τον πρόσφατο τραυματισμό σε αυλή σχολείου σε πόλη της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης, οι διευθυντές των σχολείων ζητούν να ενημερωθούν από το δημοτικό συμβούλιο αν εμμένει στην παλαιότερη απόφαση που είχε λάβει. «Κανείς δε θέλει να βάλει το κεφάλι του στον τορβά. Είχα δυο προτάσεις για τις οποίες συμβουλευτήκαμε τον νομικό σύμβουλο. Η πρώτη ήταν να παραμένουν οι αυλές ανοιχτές με σχετική προειδοποιητική πινακίδα πως η είσοδος στο χώρο γίνεται με ευθύνη των εισερχομένων και η δεύτερη, να παραχωρήσουμε τους προαύλιους χώρους στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη. Μας είπε πως και οι δύο είναι παράνομες.
Θα εμμείνουμε στην απόφαση του 2012. Κάναμε έγγραφο με το οποίο ζητάμε σχολικούς φύλακες, καθώς σήμερα υπηρετούν μόνο έξι μόνιμοι φύλακες και στα σχολεία που χρήζουν φύλαξη. Δεν φτάνουν για τα σχολεία του δήμου».
Ο πρόεδρος του Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης, προσφέρθηκε μάλιστα να εκτελεί χρέη φύλακα στο σχολείο του χωριού για 2-3 ώρες το απόγευμα, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά κάπου να παίξουν. Δεδομένου ότι ο Τρίλοφος δεν έχει παιδική χαρά, καθώς όπως είπε, ο δήμος ξήλωσε την παιδική χαρά πριν 2 χρόνια λόγω ακαταλληλότητας και ακόμα περιμένουν τα νέα όργανα.
Την έλλειψη χώρων παιχνιδιού στην πόλη, επεσήμανε ο Νίκος Μπέκης. «Δεν υπάρχουν χώροι παιχνιδιού στην πόλη, καμία αλάνα. Μόνο παιδικές χαρές που αυτές είναι για πολύ μικρά παιδιά. Οι αυλές είναι τα μόνα μέρη για να παίξουν τα παιδιά. Δεν αντιλαμβάνομαι από που και ως που ένας διευθυντής μπορεί να κλείσει το σχολείο με το πέρας του ωραρίου και να μην επιτρέπεται η είσοδος. Αν κάποιο παιδιί δηλαδή πηδήξει τα κάγκελα, εισέλθει στον προαύλιο χώρο και τραυματιστεί;»
Στη συνέχεια έθεσε και το ερώτημα «Που μπορεί να παίξει ένα παιδί στην πόλη αν δεν ανήκει σε κάποιο σωματείο; Που θα παίξει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο; Αν λέει η νομοθεσία να παραμένουν οι αυλές κλειστές, τότε ένας άδικος νόμος πρέπει να παραβλέπεται. Πρέπει να ανοίξουν οι αυλές γιατί αν δεν έχουν που να παίξουν θα παίζουν με τα κινητά τους».
Την πρόταση να παραμένουν ανοιχτές οι αυλές αλλά με ευθύνη των γονέων, αφού δε θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη οι διευθυντές, πρότεινε ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
«Αν αποκλειστούν αυτοί οι χώροι, θα πρέπει να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Που θα παίξουν τα εκατοντάδες παιδιά στη Βέροια; Επίσης, αν υπάρχει φύλακας σε κάποιο σχολείο και συμβεί κάποιο ατύχημα, θα πάει κατηγορούμενος ο φύλακας;», είπε ο Ζήσης Πατσίκας.
Πηγη:veriotis.gr
Δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου, 2017