pellatv
Live

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά

Διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», στη «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.
Τα περιστατικά προκλήσεων της Αγκυρας τις τελευταίες ώρες

Χθες, υπήρξαν δύο διαφορετικά περιστατικά, τα οποία είναι ενδεικτικά της στρατηγικής που ακολουθεί η Τουρκία και κανείς σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πού θέλει να οδηγήσει την κατάσταση. Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους χαρακτήρισε το καθεστώς των ελληνικών νησιών «αμφιλεγόμενο», επιμένοντας στη ρητορική της αποστρατιωτικοποίησης. Λίγες ώρες αργότερα, ο Νίκος Δένδιας είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Όσλο με θέμα «Εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας: Το Αιγαίο και η ΕΕ - Η Μεσόγειος ως μελέτη περίπτωσης». Εκεί, για πρώτη φορά με αυτό τον εμφατικό τρόπο από έναν Τούρκο αξιωματούχο, ο Φαζλί Κορμάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα διάλογο στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και ζήτησε στην ουσία έναν διάλογο άνευ όρων.
Η αποστομωτική απάντηση Δένδια

Βέβαια, έλαβε μια αποστομωτική απάντηση από τον κ. Δένδια, οποίος τόνισε: «Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμβουλεύουν όλες τις χώρες του κόσμου να μπουν στη Σύμβαση. Και εδώ έρχεται η Τουρκία που μας λέει ότι επειδή εγώ δεν έχω υπογράψει τη Σύμβαση, εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να την εφαρμόσετε. Και αν την εφαρμόσετε, σας απειλούμε με πόλεμο. Και έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Γιατί αυτό θέλω εγώ. Είναι αυτή λογική συμπεριφορά, για να συμπεριφέρεται ένα κράτος στον 21ο αιώνα; Είναι πραγματικά μια πρόσκληση για διάλογο; Ή μήπως είναι μια ευθεία απειλή και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χειρότερες λέξεις από μια απλή απειλή».

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου, 2022


Σχόλια