pellatv
Live

Κόβει τη φόρα για παροχές στους αγρότες ο Μητσοτάκης ενόψει ΔΕΘ, εξαγγελίες βάσει δημοσιονομικού χώρου

Μικρές και λίγες αναμένεται ότι θα είναι οι εκπλήξεις του αγροτικού κόσμου από τις επικείμενες εξαγγελίες Μητσοτάκη στο βήμα της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (10-11 Σεπτεμβρίου), έπειτα και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 30 Αυγούστου, κατά την οποία διευκρίνισε λίγο έως πολύ ότι οι προσδοκίες είναι πολλές αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά.

 

 11

Αν ανέμενε κάτι στο πλαίσιο των κρατικών παροχών και επιδοτήσεων ο αγροτικός τομέας, αυτό θα σχετιζόταν με το κόστος της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων, αφού οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων προϊδεάζουν για μια απαιτητική καλλιεργητική περίοδο. Σε αυτούς τους τομείς λοιπόν, κρίνοντας από τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και σε συνάρτηση πάντα με την γραμμή Σταϊκούρα περί αναλογικότητας ενισχύσεων και συμβολής στο ΑΕΠ, οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν πολλά.

Βέβαια με τις εκλογές να απέχουν το πολύ εννέα μήνες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου και ξεκινώντας από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αναμένεται να δρομολογηθεί η υπόθεση της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και με βάσει τα όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για τα 90 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής ΚΑΠ, που θα κατανεμηθούν βάσει ενός αλγόριθμου που συνυπολογίζει πολλούς παράγοντες απέχοντας από τη λογική του τζίρου με τον οποίο πληρώθηκε το 2% τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ο κτηνοτροφικός κόσμος αναμένει εδώ και αρκετούς μήνες και με δεδομένο ότι πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια, το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, είναι η πληρωμή των ποσών στους δικαιούχους να προλάβει το πέρασμα των ζωοτροφών από τα χέρια των αγροτών στους μεσίτες και τους εμπόρους.

Αγροτικές συντάξεις

Στο πλαίσιο του νομοθετικού προγραμματισμού της κυβέρνησης βρίσκεται ως γνωστόν και η ρύθμιση που αφορά στις αγροτικές συντάξεις. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αναφέρεται πως προωθείται μια αύξηση του ορίου οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ για την διευκόλυνση των αγροτών στην έκδοση σύνταξης. Η εν λόγω ρύθμιση, λειτουργεί συμπληρωματικά με εκείνη που θέλει παραγραφή χρεών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ, η οποία είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πεδίο των αγροτικών συντάξεων, η κυβέρνηση προωθεί το διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να χρωστά ένας ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ προκειμένου να καταθέσει φάκελο συνταξιοδότησης. Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για να καταθέσει ένας ασφαλισμένος αίτημα συνταξιοδότησης, είναι οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ. Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να επεκταθεί και στην περίπτωση των αγροτών, είναι να διπλασιάσει το ποσό οφειλής από τα 6.000 στα 12.000 ευρώ, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη και στη συνέχεια να παρακρατείται ένα ποσό από αυτήν μέχρι την εξόφληση. Αυτή η παρέμβαση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη ρύθμιση που είχε εξαγγείλει στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την παραγραφή παλιών οφειλών σε ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και την ευνοϊκότερη οφειλών.

Παραχώρηση εκτάσεων σε κτηνοτρόφους

Με μια παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς που διέπει το πλαίσιο παραχωρήσεων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί στο να προωθήσει την ανάπτυξη κτηνοτροφικής δραστηριότητας ιδίως στα ορεινά (όπου υπάρχει και πλεόνασμα εκτάσεων) και στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Πηγές από τη Βάθη, αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τροποποιήσει το νόμο 4061/12 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με την παρέμβαση αυτή, δρομολογείται η απόδοση εκτάσεων σε ορεινούς κτηνοτρόφους, σε μια ρύθμιση με την οποία οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι ευνοείται σημαντικά η ορεινή κτηνοτροφία. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην παραχώρηση βοσκοτόπων για βοσκή αλλά θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων στις εκτάσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου, 2022


Σχόλια


pellanet facebook