Την τραγωδία στο Μάτι περιέγραψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία του από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» είπε για να συνεχίσει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η χώρα μου είναι ένα καλειδοσκόπιο φυσικής ομορφιάς και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο σεβασμός του φυσικού κόσμου ήταν βασικός πυλώνας πολλών Ελλήνων φιλοσόφων, οι οποίοι κατανόησαν τις συνέπειες της διατάραξης της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης».
Οπως επεσήμανε ωστόσο, «οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα. έκαναν μόνο υποθέσεις. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δικαιολογία, όμως δεν έχουμε αναλάβει δράση. Σχεδόν το ήμισυ του επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο κατέληξε στην ατμόσφαιρα μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η επιστημονική γνώση για το περιβάλλον ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μας προειδοποιεί για τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα νησιά μας»
Οπως εξήγησε μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός «το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας».
Μητσοτάκης: «Τροχοπέδη η κλιματική αλλαγή για την ανάπτυξη»
Σημείωσε δε πως «η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Έχουμε κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα των κυβερνητικών μας πολιτικών».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα/ Φωτογραφία: AP/ Craig Ruttle
«Στόχος μας να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ως το 2028»
Πρόσθεσε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους.
«Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος δεν επηρεάζει μόνο το παρόν και το μέλλον μας. Επηρεάζει επίσης το παρελθόν μας, την ιστορία μας» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των δυσμενών κλιματικών συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Όταν τα ελαιόδεντρα καταστρέφονται από βακτήρια και την μύγα ελιάς δεν είναι μόνο οικονομική καταστροφή. Επηρεάζει τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί απειλή για τη μοναδική άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας».
«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Πέρυσι τον Ιούνιο συγκαλέσαμε στην Αθήνα ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση παγκόσμιας δράσης για το ζήτημα» είπε ακόμη ο Ελληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Το αποτέλεσμά της συμπεριλήφθηκε σε πρόταση, η οποία, με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, παρουσιάστηκε στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Η προσπάθεια μας πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και την παρακολούθηση. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές, οι αλλαγές είναι συχνά λεπτές, σταδιακές και δεν εντοπίζονται στα αρχικά στάδια. Η ευαισθητοποίηση όχι μόνο σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μας».
Τέλος, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα, όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και τους μη κρατικούς φορείς που υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και ενθάρρυνε, όσους δεν το έχουν πράξει ακόμα να ενστερνιστούν τις δεσμεύσεις της.
Προανήγγειλε σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα το 2020 για την κλιματική αλλαγή
«Η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνάντηση με Τραμπ στη 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης
Οπως έγινε γνωστό, ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 18:30 της Τρίτης (01:30 ώρα Ελλάδας, προς Τετάρτη) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εθνικά θέματα, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και η προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης προγραμματίζεται ειδική συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η ελληνική διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους συνομιλητές της.
Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκης έφθασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας». Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έφθασαν στο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη λίγο μετά τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδος).
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, 2019