«Με την σκέψη μας στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ας κάνουμε αυτό το Μνημόσυνο για τις ψυχές όσων χάθηκαν και εμείς οι ζώντες ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον άλλη τέτοια καταστροφή». Μ΄ αυτές τις λέξεις ξεκίνησε η αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του δήμου Αμοργού.
Στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή.
Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμοργό με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, έκανε μια μακρά αναφορά στην ιστορία του νησιού «το οποίο μας εμπνέει θρησκευτικώς και εθνικώς» και επανήλθε στα επίκαιρα μηνύματα του εορτασμού.
Μίλησε για «τις αρετές της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης», που πηγάζουν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και στις οποίες «ιδίως σήμερα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, ως λαός και ως έθνος, να μένουμε προσηλωμένοι».
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αρετή της δικαιοσύνης, «για να μας καθοδηγεί, κατά την εκπλήρωση του εθνικού χρέους -κι αυτό αποκτά εξαιρετική κρισιμότητα στις μέρες μας, μέσα από τις φονικές συμφορές που πλήττουν τον τόπο μας και τον λαό μας- ώστε να θυμόμαστε ότι βασικές συνιστώσες του Πολιτισμού μας, αλλά και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Στην αναδρομή που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία του νησιού, τόνισε ότι «συναντώνται, κατά τρόπο αρμονικό, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός με την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση».
Ξεκίνησε από την συμβολή της Αμοργού στον Κυκλαδικό πολιτισμό και τον εμπλουτισμό της από στοιχεία του Μινωϊκού πολιτισμού και από τη δημιουργική ανάμειξη με τους Μιλήσιους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στάθηκε στη Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία κτίσθηκε η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, «στο ιστορικό μετόχιο της οποίας σήμερα εορτάσαμε την μεγάλη για την Χριστιανοσύνη εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού», όπως είπε.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ιστορία της μονής, είπε ότι σύμφωνα με την τοπική παράδοση, «η εικόνα της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας έφθασε την εποχή της Εικονομαχίας, δια θαλάσσης, και μάλιστα, θεωρείται ότι το μοναστήρι αυτό κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή της άφιξης της ιερής εικόνας».
Μια επιγραφή του σημερινού ΕΠΑΛ Αμοργού που αναφέρει ότι το σχολείο ιδρύθηκε την 21η Ιουλίου 1826, με χρήματα της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης, αποδεικνύει ότι στην Αμοργό λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Ερχόμενος στα νεότερα χρόνια, έκανε αναφορά στην «Αμοργό» ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης του Νίκου Γκάτσου, παραθέτοντας στίχους του ποιητή.
Δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου, 2018