Οι δυό τους τα είπαν και χθες βράδυ σε δείπνο εργασίας. Σήμερα θα συναντηθούν σε μια βίλα του Τίτο από τις ουκ ολίγες που εκείνος είχε σε διάφορες πόλεις της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας και πλέον η κυβέρνηση των Σκοπίων χρησιμοποιεί σε περιπτώσεις όπως αυτή για των υποδοχή και φιλοξενία υψηλών προσώπων.
Ζητούμενο, λοιπόν, το βήμα προς τα εμπρός -με άλλα λόγια, να καταφέρουν οι δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτό και η οποία, με τη σειρά της, θ' ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα περιμένει την απάντηση των Σκοπίων σε δύο δύσκολα ζητήματα· το πρώτο αφορά τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, το δεύτερο συμπυκνώνεται στον όρο erga omnes, να αποδεχτούν, δηλαδή, σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της.
Σκοπιανά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η πρόταση που έχει φέρει στο τραπέζι της Αχρίδας η χώρα τους προβλέπει για το μεν όνομα το Άνω Μακεδονία μεταφρασμένο για τη δε γλώσσα ότι αυτή είναι η 'μακεδονική' αλλά με αστερίσκο ότι υπάγεται στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών.
Όπως επανέλαβε και χθες από το Βελιγράδι ο Νίκος Κοτζιάς, κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, όχι σάπιοι αλλά τέτοιοι από τους οποίους θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές. Αλλά και ο Ντιμιτρόφ έχει πει ότι «όσο πλησιάζουμε σε μια λύση τόσο πιο δύσκολα θέματα συναντάμε» -κάτι που, επίσης, παραπέμπει στην αναγκαιότητα των συμβιβασμών. Οι οποίοι, πάντως, ίσως είναι κάπως πιο εύκολοι για την πλευρά των Σκοπίων τις τελευταίες ώρες, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ σημείωσε αργά χθες βράδυ νίκη στο κοινοβούλιο καθώς δεν πέρασε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO.