Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων, πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι και ζωντάνια η ετήσια εκδήλωση «Εμπάτε Αγόρια στο χορό Κορίτσια στα τραγούδια» του Λυκείου Ελληνίδων Γιαννιτσών το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου στο κατάμεστο από κόσμο, Πνευματικό Κέντρο.
Μαζί και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μυλοτόπου «Ο Καππαδόκες».
Το Λύκειο των Ελληνίδων μας ταξίδεψε μέχρι τη Δυτική Θράκη, με χορούς, όπως το Σβαρνιστό-ξέσυρτο, μπαϊντούσκα, ντρίστα και ζωναράδικο.
Το Α παιδικό Τμήμα παρουσίασε το έθιμο της Περπερίτσας. Για να βρέξει τον Απρίλιο, την Πρωταπριλιά σκέπαζαν ένα μικρό κορίτσι με λάπατα, από το κεφάλι ως τα πόδια και το έτρεχαν στα σπίτια. Η περπερίτσα, όπως την ονόμαζαν, χόρευε και τα άλλα παδια, τραγουδούσαν ρυθμικά: "Περπερίτσα περπατεί, το Θεό παρακαλεί...". Ενόσω τα παιδιά τραγουδούν, η περπερίτσα χορεύει ακολουθώντας το ρυθμό του τραγουδιού. Η νοικοκυρά χύνει το νερό απάνω της και τη φιλοδωρεί με κάτι. Έτσι περνούν όλα τα σπίτια…»
Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μυλοτόπου «Ο Καππαδόκες» παρουσίασε τα δικά του χορευτικά τμήματα, με χορούς από τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Ερυθραίας.
Το Β' παιδικό τμήμα, ακολούθησε με χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Δ. Θράκης.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος, Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Παράλληλα, το Λύκειο των Ελληνίδων τάχθηκε ενάντια στην «ξενομανία» της εποχής, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση, νεότερη και παλαιότερη, και τονίζοντας την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ»
Άνθρωποι με μεράκι και πνευματικές ανησυχίες αποφασίζουν το 1958 να ιδρύσουν τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων. Περισσότερο σε αυτό το έργο συνέβαλαν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι του χωριού οι οποίοι με την προσωπική εργασία και θέληση τους κατασκευάζουν το κτίριο του Συλλόγου όπου στεγάζεται ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα.
Στην αρχή ο Σύλλογος είχε περισσότερο επιμορφωτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο του οποίου γίνονταν μαθήματα οικοκυρικής, παρασκευή τυριού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Αργότερα απέκτησε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και άρχισε να διοργανώνει εκδρομές σε όλη την Ελλάδα και να ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις με τη συμμετοχή των νέων για την ψυχαγωγία των κατοίκων του χωριού. Σταματάει η δράση του Συλλόγου για μερικά χρόνια γιατί η αίθουσα παραχωρείται στην εκκλησία και λειτουργεί ως ιερός ναός μέχρι την αποπεράτωση του νέου ναού. Η λειτουργία του Συλλόγου ξαναρχίζει το 1983 με την πρωτοβουλία κάποιων δραστήριων νέων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με το καινούριο όνομα Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Μυλοτόπου «ΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ». Φέτος έχει αναλάβει τη διοργάνωση του 14ου Γαβουστήματος, με τη συμμετοχή 50 Καππαδοκικών Συλλόγων και Σωματείων από όλη την Ελλάδα.
Χριστίνα Παπαδοπούλου
Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου, 2011