pellatv
Live

Αστυπάλαια: Η μικρή Καλλονή των Δωδεκανήσων που μοσχοβολά Κυκλάδες!

Λίγο περίεργο το φετινό καλοκαίρι; Δεν νομίζω ! Στην Ελλάδα φαίνεται οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι και ήδη στο μυαλό όλων άρχισε να στριφογυρνάει η σκέψη για το που να πάμε διακοπές.

Αν σκέφτεσαι διακοπές για να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το πανέμορφο νησί της Αστυπάλαιας. Το νησί της πεταλούδα όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν  λόγω του σχήματος της, δεσπόζει καταμεσής του Αιγαίου πελάγους. Ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά είναι εμφανέστατα ένα νησί που η καρδία του ανήκει στις Κυκλάδες. .   Η «πεταλούδα του Αιγαίου» που ζήλωσεν δόξαν κυκλαδίτικη κι ακροβατεί με άσπρες και μπλε εκκλησιές και σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς μέσα στα δωδεκάνησα! Με το που φτάνεις παρατηρώντας απλά και μόνο την αρχιτεκτονική των σπιτιών το καταλαβαίνεις. Λευκά κυβικά  σπιτάκια με μπλε παραθυρόφυλλα ,λιθόστρωτοι δρόμοι  και οι παραδοσιακοί  ανεμόμυλοι της σε καλωσορίζουν και σου δείχνουν κατευθείαν το στίγμα ότι μιλάμε για ένα νησί κυκλαδίτικο.

 

Η πανέμορφη Χώρα της με το Κάστρο της και τους ανεμόμυλους της που είναι σήμα κατατεθέν!

Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στην ομόνυμη παραλία

 

Περίπατος στη Χώρα

Τυλιγμένη με τα γαλάζια και ήρεμα νερά της η Αστυπάλαια είναι ο καταλληλότερος προορισμός για εναλλακτικές διακοπές . Εκεί μπορείς να γνωρίσεις και να ζήσεις αυθεντική ελληνική κουλτούρα. Τα γραφικά ψαροχώρια  της , οι όμορφες και ήρεμες παραλίες της , το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και πάνω από όλα οι κάτοικοι της κάνουν το νησί ένα top προορισμό. Ξέρεις , από αυτούς τους αθόρυβους που δεν τους πιάνει το μάτι και δεν τους ακούει το αυτί σου αλλά όταν φτάνεις εκεί συνειδητοποιείς ότι είσαι ο εκλεκτός σε μια απρόσμενη εμπειρία  που θα ζήσεις στο νησί.

Διάσπαρτα εκκλησάκια μέσα στη Χώρα θα βρεις στον περίπατο σου με φόντο πάντα το μπλε του Αιγαίου

Άποψη της Χώρας και του λιμανιού

Το δρομάκι που οδηγεί στην κεντρική πλατεία

Οι Ανεμόμυλοι της.

Περιπλανόμενος κάπου μέσα στα μαγικά σοκάκια της χώρας μπορείς να κρυφοκοιτάξεις το λιμάνι της Αστυπάλαιας.

 

Μόλις φτάσεις στην Αστυπάλαια προτίμησε να κάνεις μια βόλτα στην Χώρα.   Η Χώρα της Αστυπαλιάς θεωρείται μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά της.  Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο.  Στην κεντρική της πλατεία υπάρχουν οχτώ ανεμόμυλοι οι οποίοι σήμερα έχουν συντηρηθεί από τον δήμο.

Ο δήμος τους έχει αξιοποιήσει καθώς σε έναν από αυτούς βρίσκεται το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες , σε έναν άλλο έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι μια δανειστική βιβλιοθήκη για τους επισκέπτες  ενώ ένας άλλος έχει πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και το φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο νησί.

Παιδική έκθεση μέσα σε έναν απο τους ανεμόμυλους

Το κέντρο πληροφοριών του νησιού αποτελεί πλέον ένας άλλος ανεμόμυλος

Το Ενετικό της Κάστρο

Το σημαντικότερο όμως σημείο της, αυτό που σε « καλωσορίζει»   και σε «φωνάζει» από μακριά ακόμα είναι το Ενετικό  Κάστρο της Αστροπαλιάς. Χτισμένο από τον 13ο αιώνα  στέκει αγέρωχα να περηφανεύεται για το ένδοξο παρελθόν του νησιού και να ταξιδεύει τον επισκέπτη αμέσως σε παλιότερα χρόνια.  Έχει κτιστεί με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα κι έχει φοβερή θέα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησίες, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, και ο ναός της Παναγιάς του Κάστρου, που είναι κτισμένος στη θέση του πύργου, πάνω από την πύλη.

Ο Ναοός του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο

Άποψη του κάστρου απο τη μέσα πλευρά του.

Η έξοδος απο το κάστρο.

Η θέα αν κρυφοκοιτάξεις απο ψηλά τη Χώρα

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και να απολάυσεις τη θέα της Χώρας απο ψηλά

 

 

Οι παραλίες της

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας είναι ακόμα ένα δυνατό της σημείο. Κρυστάλλινα νερά, ρηχές  αλλά και κρύες θάλασσες (να τα λέμε και αυτά) σε περιμένουν να σε δροσίσουν. Το νησί φημίζεται και για τα πολλά κολπάκια και τις απόμερες παραλίες , παραλίες που πρέπει να περπατήσεις Κανά τέταρτο, να ανέβεις και να κατέβεις κακοτράχαλους δρόμους και μονοπάτια αλλά σε αποζημιώνουν και με το παραπάνω όταν τελικά καταφέρεις να φτάσεις.

Οι πιο γνωστές παραλίες είναι το στενό (καταπληκτική ρηχή αμμουδερή παραλία), σχοινώντας, μαλτεζάνα, λιβάδι , η παραλία της Αστυπάλαιας, πλάκες, βάτσες, τζανάκια, καμινάκια,Αγιος Κωνσταντίνος

Στενό

Πλάκες

Μαλτεζάνα

Παραλία Αστυπάλαιας

Άγιος Κωνσταντίνος

Σχοινώντας

 

 

Το νησί διαθέτει και κάμπινγκ που το επισκέπτονται κυρίως ηλικίες 18-25 χρόνων.

 

Βουτιά στην Ιστορία

Μην παραλείψεις εκτός από τη βουτιά στη θάλασσα να κάνεις και μια «βουτιά» στην πλούσια Ιστορία της. Κάνε μια βόλτα στην Ιστορία με μια επίσκεψη στα δυο μουσεία που διαθέτει ο νησί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας στεγάζεται σε μια μικρή ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας, το 1994. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 1998 και στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από την Προϊστορική έως και την Μεσαιωνική εποχή.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αστυπάλαιας στεγάζεται στη Μονή της Παναγιάς Πορταΐτισσας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αίθουσα στο πίσω μέρος της εκκλησίας όπου εκτίθενται διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως ένας ξύλινος επιτάφιος του 17ου αιώνα και μια εικόνα του Χριστού, του 15ου αιώνα.

Στη νότια μεριά της Χώρας, στην περιοχή Κυλίντρα, έχει βρεθεί το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο, μεγάλης έκτασης, όπου μέχρι και σήμερα ανακαλύφθηκαν περίπου 3000 εγχυτρισμοί.

Οι κάτοικοι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περίπου 1200 κάτοικοι του νησιού κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο προορισμό την Αστυπάλαια. Η απλότητα, η ειλικρίνα τους, η φιλοξενεία τους σε κερδίζουν από τη πρώτη στιγμή τόσο που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι έχεις γυρω σου δικούς σου ανθρώπους.

Βόλτα στο Λιμάνι

 

Φαγητό- Ποτό

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη φας καλά. Στο νησί κυριαρχούν οι ταβέρνες στις οποίες κατά πλειοψηφία τα φαγητά που σερβίρονται είναι όλα παραγωγής τους. Παραδοσιακά προϊόντα, ψάρια αλλά και κρέατα όλα δικά τους φτάνουν στο πιάτο σου με πολύ μεράκι .

Αν και οι ταβέρνες κυριαρχούν στο νησί , η Αστυπαλιά διαθέτει και πολύ ωραία μπαρ με θέα το κάστρο και τη θάλασσα για να απολαύσεις το ποτό σου και να χαλαρώσεις

 

 

 

Η κεντρική πλατεία

 

Φαγητό στα Αρμιρίκια της.

Νυχτερινή ζωή στην Ασυπάλαια

 

Κουνούπες –Κουτσομήτης

Δυο μικρό πανέμορφα νησάκια με καταγάλανες παραλίες και βυθό για εξερεύνηση. Μην παραλείψεις να πάρεις ένα από τα καραβάκια που σε μεταφέρουν καθημερινά εκεί για κολύμπι ή να νοικιάσεις σκάφος και να εξερευνήσεις όσα πιο πολλά σημεία μπορείς. Το νησί φημίζεται και για τα σπήλαια του, με τα πιο γνωστά εκείνο του κόκκινου βράχου και του δράκου

Κουνούπες

Κουνούπες

Κουτσομύτης

 

 

Η Αστυπάλαια είναι επίσης το πρώτο νησί που τάχθηκε κατά του καπνίσματος μέσα απο μεγάλες εκστρατείες που διοργάνωσε

Σιμήτη Σοφία

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου, 2020


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.