pellatv
Live

Ένας άνδρας αυτοκτόνησε στο Μεσιανό

πιθανών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και το γεγονός αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα, παρουσιάζουν σημαντική αυξητική τάση και σύμφωνα με τους ειδικούς, ταυτίζονται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες, που παρουσιάζουν αύξηση των αυτοκτονιών. Ειδικότερα, μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 καταγράφεται ποσοστό αύξηση που αγγίζει το 40%. Στην Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, 1018, οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στην Ελλάδα. Από τότε, οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν για να φτάσουν πέρσι τις 2.500. Πλέον όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στη γραμμή παρέμβασης άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ακόμη και οι γιατροί παρατηρούν μεγάλη αύξηση των ασθενών που απειλούν με αυτοκτονία εξαιτίας της ανεργίας και των χρεών. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άντρες της πιο παραγωγικής ηλικίας, μεταξύ 40-50 χρόνων, που θεωρούνται πλέον το... target group των ψυχιάτρων, καθώς αυξάνεται δραματικά το ποσοστό αυτών που απειλούν με αυτοκτονία λόγω της ανεργίας, των χρεών και της οικονομικής κρίσης γενικότερα. «Παρατηρούμε τελευταία ότι αυξάνεται ο αριθμός των αντρών που προσέρχονται σε μας και δυστυχώς η τάση ανόδου συνεχίζεται. Όλοι τους βρίσκονται σε απόγνωση και απειλούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους», δηλώνει η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου. Διαχρονικά οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και απειλούσαν με αυτοκτονία ήταν συντριπτικά περισσότερες από τους άντρες, η οικονομική κρίση, ωστόσο, άλλαξε και αυτό το δεδομένο. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυξήθηκε η κατανάλωση του αλκοόλ, αλλά και των εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς που ζητούν βοήθεια για σωματική και ψυχολογική απεξάρτηση.

Δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου, 2012


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:10 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον νέο Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας -Γιαννιτσών): «Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στη Ν.Μ. Έδεσσας»

09:07 - Ξεκίνησε στον Πλαταμώνα η κατασκευή της οδού ήπιας κυκλοφορίας από το Stavento έως την οδό Παντελεήμονος με ταυτόχρονη διατήρηση των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών

14:24 - Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

19:34 - ΕΓΓΡΑΦΕΣ (1-6/9) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

19:32 - Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου για την εκδημία του π. Ιωάννη Τσαρούχα

19:28 - Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το νέο διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

19:26 - ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ KΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ θεατρική παράσταση Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

19:22 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ

10:55 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πραγματοποίησε περιοδεία στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αχαΐα.

10:52 - Ανακοίνωση: Κανονικά, βάσει προγράμματος, η αποκομιδή απορριμμάτων την Παρασκευή 15 Αυγούστου