pellatv
Live

Αξιοποίηση των υποδομών του Πανεπιστημίου Έδεσσας από το ΕΑΠ – Διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πόλη

Συνάντηση εργασίας της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη και του Δημάρχου της Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Βασίλη Καρδάση και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνη Τουρλιδάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο Έδεσσας με θέμα την αξιοποίηση των υποδομών του Πανεπιστημίου Έδεσσας από το ΕΑΠ και την διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην πόλη της Έδεσσας.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν από την κ. Τζάκρη οι υποδομές του Πανεπιστημίου, στις οποίες πραγματοποιήθηκε και αυτοπρόσωπη επίσκεψη, οι οποίες και κρίθηκαν επαρκέστατες από τον Πρόεδρο του ΕΑΠ. Ως εκ τούτου το ΕΑΠ θα εξετάσει άμεσα τον τρόπο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και δια βίου μάθησης σπουδές για τους φοιτητές της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο από την Πέλλα σπουδάζουν στο ΕΑΠ περίπου 450 φοιτητές, 330 από την Ημαθία κ.ο.κ.

Κατά την συνάντηση εργασίας αποφασίστηκε ακόμη να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη διαβούλευση με τους φορείς της πόλης (Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λαογραφική Εταιρεία Έδεσσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος, Εδεσσαϊκό Θέατρο, λοιποί πολιτιστικοί φορείς, Σύλλογος Βιβλιόφιλων, Εμπορικός Σύλλογος, Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας κλπ) για την διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην πόλη που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε να προταθούν ακαδημαϊκές μονάδες που να σχετίζονται με την περιοχή και να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.
Επισημαίνεται ότι βρισκόμαστε στην φάση της διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου για τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου θα τίθενται θέματα επέκτασης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων εκτός των υφιστάμενων δομών και δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Παράλληλα, από το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπεται ακόμη η ίδρυση διετών προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης, τα οποία επίσης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή και θα πρέπει να συνάδουν με την τοπική οικονομία και να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτής.

Κρίνεται σκόπιμο επομένως μέσα από την συνεργασία με την τοπική κοινωνία να διαμορφωθεί το νέο διεκδικητικό πλαίσιο για την επανασύσταση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στην πόλη της Έδεσσας, μετά την βίαιη κατάργησή της ύστερα από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την αδικαιολόγητη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η επιτυχία της οποίας προϋποθέτει την διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στις Ιούλιος 8th, 2017


Σχόλια

pellanet facebook