pellatv
Live

Απόγνωση στον κλάδο των περιπτερούχων καπνοπωλών Ελλάδος

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά (13/12/2010) στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μεταφέροντας την αγωνία και την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των περιπτερούχων καπνοπωλών Ελλάδος, ο οποίος σήμερα διέρχεται μια μεγάλη και βαθιά κρίση εξαιτίας της δραματικής μείωσης του ποσοστού κέρδους στη λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων καπνού που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής, ενώ στα τέλη του 2009 το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων στο πακέτο λιανικής ανέρχονταν στο 8,5%, σήμερα μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 3% παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της τιμής, γεγονός που έχει οδηγήσει τις περίπου 150000 οικογένειες του κλάδου ( άνθρωποι στο σύνολό τους από ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ) σε βαθιά οικονομική ύφεση και μαρασμό, προκαλώντας ήδη μέχρι στιγμής το κλείσιμο άνω των 1500 περιπτέρων-καπνοπωλείων σ' ολόκληρη τη χώρα.
Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα των περιπτερούχων της χώρας μας έχουν πενιχρό ετήσιο τζίρο και το 90% των πωλήσεών τους είναι προϊόντα καπνού, γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοιο περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα αυτών των μικροεπιχειρήσεων, αφού πέραν τούτου και το κόστος των λειτουργικών εξόδων ( ασφαλιστικές εισφορές, τιμολόγια ΔΕΚΟ, φορολογία κλπ ) τον τελευταίο χρόνο έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Τέλος, ο Γιώργος Καρασμάνης μετέφερε προς τους αρμόδιους Υπουργούς όλες τις προτάσεις της Ομοσπονδίας περιπτερούχων καπνοπωλών Ελλάδος για μια δίκαιη και οριστική λύση του προβλήματος και ζήτησε τη νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής τους επί της λιανικής τιμής των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

 

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .