pellatv
Live

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ 112α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Σε κλίμα πνευματικής και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας σε συνδυασμό με τα 112α Ελευθέρια της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση η ιερά σιαγών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Στις εορταστικές ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 17.30 πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Παρασκευής και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης.
Κατά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον ιερομόναχο Μιχαήλ, μέλος της αδελφότητος της  Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Αλμωπίας και Προϊστάμενο της ενορίας του χωριού Αρχάγγελος. Χειροθέτησε, επίσης, Αναγνώστη τον μαθητή Κυριάκο Μπαϊρακταρίδη. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πάνδημη Λιτανεία στις οδούς της πόλεως.

Την ημέρα της εορτής, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Παπαδόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Μαρίνης αναφερόμενος στα πρόσωπα των εορταζομένων αγίων και τονίζοντας ότι με βάση το δικό τους παράδειγμα και όλων των αγίων, που είναι ο μαρτυρικός αγώνας είτε του αίματος είτε της συνειδήσεως, όλοι οι πιστοί πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την χάρη του αγίου Βαπτίσματος. Αυτό θα το επιτύχουμε εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού και πολεμώντας δια βίου με τα πάθη μας, που στέκονται εμπόδιο στην πορεία μας προς τον Θεό, για να αξιωθούμε και εμείς την μετοχή στην δόξα των Αγίων Του.
Ακολούθησε Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλεως, κατά το πέρας της οποίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Νικόλαος Παρούτογλου. Μετά την Δοξολογία έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο Ηρώο της πόλεως και ακολούθησε η καθιερωμένη Παρέλαση.
Στις εορταστικές ακολουθίες και την Δοξολογία μετείχαν οι ιεροκήρυκες, οι αρχιερατικοί επίτροποι, εκπρόσωποι των ιερών μονών και πολλοί ακόμη κληρικοί από όλη την Μητροπολιτική επαρχία καθώς και πλήθος πιστών. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, πρώην υπουργός, και κ. Β. Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της εκπαίδευσης, των φορέων και των συλλόγων. Στη Δοξολογία παρέστη και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:29 - Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο

18:24 - Ο Γιώργος Καρασμάνης παρακολούθησε τις εργασίες της 29ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην οποία συμμετείχαν και τρία δικά μας παιδιά από την Πέλλα

18:19 - Πανσέληνος στην Άφυτο – Μουσική και Χορός κάτω από το φως του φεγγαριού Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | Λόφος Κουτσόμυλου, Άφυτος

18:16 - Λάκης Βασιλειάδης: Να γίνει δεκτό το αίτημα των σχολικών κυλικείων για λιγότερες μέρες φορολόγησης σύμφωνα με την λειτουργία τους

18:12 - Λουτρά Πόζαρ: Κέντρο Πολιτιστικής Εμπειρίας και Εκπαίδευσης – Συνεργασία με το Charles Darwin University

13:34 - ΔΉΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ- ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

13:31 - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MIRACULOUS, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:02 - Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ

10:49 - Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδήλωσης Δήμου Σκύδρας για την Κύπρο

10:47 - Δήμος Έδεσσας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες