pellatv
Live

«Η σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης – διαφορετικότητας στο νομό μας»

Το Κέντρο Πρόληψης «'Όραμα» το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποίησε στο πλαίσιο των ανοικτών επιμορφωτικών εκδηλώσεων, ομιλία στην Αίθουσα Πληροφόρησης Νέων στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιαννιτσών με θέμα : «Η σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης – διαφορετικότητας στο νομό μας» με ομιλητές: την εκπαιδευτικό, διευθύντρια του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας Γεωργία Δελημπανίδου - και τον εκπαιδευτικό, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Αψάλου, Γεώργιο Ράπτη. Το περιεχόμενο της διάλεξης αφορούσε την αντιμετώπιση της διαπολιτισμικότητας - διαφορετικότητας από εκπαιδευτικούς- γονείς- μαθητές. Από τους ομιλητές αναλύθηκαν τα κεντρικά χαρακτηριστικά και η παιδαγωγική διάσταση της σύγχρονης πολυπολιτισμικότητας, μέσα από εικόνες και βίντεο, με πλαίσιο αναφοράς θεωρητικές θέσεις σχετικά με τη διαλεκτική σχέση μεταξύ ισότητας και διαφορετικότητας, καθώς και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των πολιτισμικών διαφορών. Επίσης, τέθηκαν προς συζήτηση η αντιμετώπιση του «ξένου» και του «διαφορετικού» με την αποσαφήνιση βασικών όρων της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης όπως αυτών της εθνότητας, του πολιτισμού, των πολιτισμικών διαφορών, της ταυτότητας και της ετερότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατανόηση των νέων μορφών κοινωνικής ανισότητας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Το συμπέρασμα: ότι οι άνθρωποι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, ψάχνοντας την ευτυχία και την ολοκλήρωση, παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Κανείς από μας δεν είναι ίδιος και αυτό όταν το κατανοήσουμε και αποδεχτούμε ο ένας τον άλλο όπως είναι, η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη… Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας και την Παιδαγωγική Εταιρεία του Νομού Πέλλας. Χ.Π.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27