pellatv
Live

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η λέξη του 2023, η λέξη των επόμενων δεκαετιών, η λέξη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να είναι άλλη από το περιβάλλον και την προστασία του: αυτή ήταν η απάντηση του Ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη στην ερώτηση «Οι λέξεις της χρονιάς» της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (Δεκ.2023).

Η κλιματική αλλαγή που πλέον έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση επιταχύνεται με γρήγορο ρυθμό απαιτώντας επείγουσες κι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, δράσεις κι έργα τοπικής, κρατικής και παγκόσμιας κλίμακας.

Ο σεβασμός και η αειφορία στη διαχείριση των φυσικών πόρων, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των κάθε είδους αποβλήτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία της βιοποικιλότητας και η κυκλική οικονομία σχετίζονται άμεσα και καίρια με τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, με την επιβίωση κάθε έμβιου οργανισμού και τη διάσωση του πλανήτη.

Ήδη στον αγροτοδιατροφικό τομέα οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι βαρύτατες: μειωμένη, καχεκτική, κακής ποιότητας ή μηδενική παραγωγή προϊόντων, καταστροφή των καλλιεργειών, των δασών, του φυσικού  πλούτου, των πρώτων υλών, αντιμετώπιση ασθενειών που απαιτούν νέα ισχυρότερα φάρμακα και λιπάσματα, αυξημένο κόστος που καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια και την παραγωγή, θερμοκρασίες που ξεγελούν τη φύση, έντονα, αλλοπρόσαλλα  καιρικά φαινόμενα και διασάλευση της διαδοχής των εποχών κ.ά.

Η συμμετοχή όλων με αναλογικές ευθύνες και υποχρεώσεις πάνω στα θέματα πρόληψης, προστασίας, αντιμετώπισης κι αποκατάστασης του περιβάλλοντος και κυρίως η επίσπευση της πρόληψης της υγείας και της ζωής είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις κι αναβολές. Δεν χρειάζεται ν΄ανακαλέσουμε και να επαναφέρουμε στη μνήμη μας πρόσφατα ή παλαιότερα γεγονότα που σημάδεψαν ή ανέκοψαν την πορεία ζωής συνανθρώπων μας. Το ζήτημα δεν είναι να ευχόμαστε να μην επαναληφθούν τραγικά γεγονότα, αλλά να ενεργούμε προληπτικά, όσο το δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να τ΄αποτρέψουμε.

Από την πλευρά μας ως Αυτοδιοίκηση, ως Δήμος Σκύδρας διαχειριζόμαστε κι αντιμετωπίζουμε τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος κατά προτεραιότητα, με κάθε τρόπο και μέσο, στο μέτρο του δυνατού.

Συνεργαζόμαστε με τους συναρμόδιους φορείς στο πλαίσιο της λειτουργίας των Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της καλοκαιρινής και χειμερινής περιόδου αλλά κι όποτε κριθεί απαραίτητο.

Επισημαίνουμε κι ενημερώνουμε για τις υποχρεώσεις όλων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και των έντονων καιρικών φαινομένων κατά το διάστημα του χειμώνα. Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε τους αγρότες μας υλοποιώντας έργα υποδομής στον πρωτογενή τομέα: εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά, οδοποιίες κ.ά.

Διεκδικούμε και υλοποιούμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αποβλήτων (χωματερές),  με αντιπλημμυρικά έργα, διευθετήσεις, διαμορφώσεις, ανακαινίσεις, αναπλάσεις χώρων (π.χ. παιδικές χαρές) και κτηρίων, επέκταση του προγράμματος της εξοικονόμησης νερού, των ενεργειακών αναβαθμίσεων και της εξοικονόμησης πόρων (Δ.Ε.Υ.Α.Σ. – Σχολεία).

Προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα, υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης κι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προάγουμε την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, υλοποιούμε κι αναπτύσσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες  που κάνουν προσιτό κι ελκυστικό το Δήμο και την πόλη μας.

Και με την ευκαιρία ευχαριστώ όλους τους φορείς (εκπαιδευτική κοινότητα, συλλόγους, ομάδες, μέσα ενημέρωσης) κι όλους τους συμπολίτες μας που συμβάλλουν και βοηθούν σ΄αυτήν την κατεύθυνση.

Η προστασία και θωράκιση του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα πολυσύνθετο, τεράστιο και όσο περνάει ο καιρός γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και πολυδάπανο. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ξεπερνάει σύνορα και κράτη. Απέναντι όμως στην μοιρολατρία, στην καθυστέρηση, στην ολιγωρία, στην πλημμελή αντιμετώπιση, στην αδιαφορία, στη συγκάλυψη και στην κερδοσκοπία απαιτείται κινητοποίηση, συμμαχία και συστράτευση.

Απαιτείται οικολογική συμπεριφορά κι ευσυνειδησία, κοινωνική υπευθυνότητα, αναλογική ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων και κυρίως αλληλεγγύη με προτεραιότητα προς τις ευαίσθητες, βεβαρυμένες περιβαλλοντικά κι απειλούμενες περιοχές και προς τους αδύναμους κι ευάλωτους συμπολίτες και συνανθρώπους μας που πλήττονται πρώτοι από την περιβαλλοντική, κλιματική κρίση.

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV