pellatv
Live

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

Κυριακή 11 Μαΐου 2025, παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα, στις μητέρες όλης της γης, όπως έχει καθιερωθεί η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνου.

Μάνα, μητέρα, μαμά: η πρώτη λέξη που βγαίνει από την καρδιά και τα χείλη κάθε ανθρώπου, η πιο γλυκιά, όμορφη και τρυφερή λέξη του κόσμου.

Η μέρα αυτή έχει συμβολικό, γιορτινό χαρακτήρα διότι η αγάπη και η φροντίδα, η τιμή κι ο σεβασμός, οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας προς τη μητέρα είναι μια διαρκής υποχρέωσή μας που αποκτά ουσιαστικό κι αληθινό νόημα στις πράξεις και στην καθημερινή μας συμπεριφορά.

Η μητέρα είναι η βάση της ζωής και της κοινωνίας. Η μητέρα τίκτει, γαλουχεί, ανατρέφει, μαθαίνει τις πρώτες λέξεις, στηρίζει και καθοδηγεί στα πρώτα του βήματα, διαπλάθει και διαμορφώνει το χαρακτήρα, δίνει τις πρώτες πληροφορίες και γνώσεις και προετοιμάζει το παιδί, τον άνθρωπο να ενταχθεί στο σύνολο και ν΄αναλάβει με τη σειρά του ρόλους ευθύνης και συμμετοχής στο κοινωνικό, συλλογικό γίγνεσθαι ως πολίτης με καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν η μάνα, ακόμη κι αν οι δυνάμεις της έχουν μειωθεί,  επιμένει να συνεχίζει να στέκεται δίπλα στο παιδί της με στοργή, με αυταπάρνηση κι αυτοθυσία. Πασχίζει για το καλύτερο για το παιδί της χωρίς να περιμένει ανταπόδοση κι αντιπροσφορά. Την ενδιαφέρει μόνο η υγεία, η προστασία, η πρόοδος και η ευτυχία του.

Ό,τι και να πει κανείς βέβαια δεν μπορεί να περιγράψει και ν΄αποδώσει με πληρότητα κι ακρίβεια τα συναισθήματα και την προσφορά της μάνας για το παιδί και την κοινωνία γενικότερα.

Όμως απέναντι στη μάνα και στην ιερή προσφορά κι αποστολή της, ποια είναι η στάση μας;

Θα τονίσω λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι η πολιτεία με τα θεσμικά της όργανα

θα πρέπει να βρίσκεται  διαρκώς δίπλα στη μητέρα, ν΄ ανταποκρίνεται με τον επαρκέστερο τρόπο στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στη μητέρα η οποία  δυστυχώς πολλές φορές παλεύει μόνη της για ν΄ανταπεξέλθει στα βάρη που ανισομερώς αντιμετωπίζει και πρέπει να φέρει σε πέρας για το καλό του παιδιού, της οικογένειας και της κοινωνικής ομαλότητας και συνοχής.

Η πολιτεία οφείλει να στέκεται πάντα δίπλα σε κάθε μητέρα και μάλιστα στη μητέρα που υφίσταται κάθε είδους δυσκολίες και προβλήματα ή βρίσκεται αντιμέτωπη με την άσκηση ή την απειλή βίας, αδικίας, καταπίεσης και διάκρισης. Οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα κάθε μητέρας, κάθε παιδιού να μεγαλώνει κάτω από συνθήκες αξιοπρέπειας, ασφάλειας και ισότητας. Η ευθύνη λοιπόν απέναντι στη μητέρα, στο παιδί, στην οικογένεια και η επίλυση του δημογραφικού ζητήματος απαιτούν τη λήψη ανάλογων ενισχυτικών μέτρων από την κεντρική διοίκηση με την στο μέτρο του δυνατού συμβολή των Δήμων.

Προς τούτο είναι αναγκαία, πέραν των άλλων, η ίδρυση, λειτουργία κι ενίσχυση ολοκληρωμένων δομών, δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και στήριξης των μητέρων (ενός ή περισσοτέρων παιδιών), γυναικών και παιδιών. Δομών που θα πρέπει να έχει κάθε κράτος δικαίου όχι μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και με τη  συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει ως Δήμος και Δημοτική Αρχή.

Όμως η μητρότητα, ο ρόλος της μητέρας δεν είναι δεδομένος για κάθε γυναίκα, για διάφορους λόγους, κι αυτό πρέπει να είναι απ΄όλους αποδεκτό και σεβαστό.

Εκφράζουμε λοιπόν τις ευχαριστίες, τη βαθιά ευγνωμοσύνη, την αγάπη  προς τη μητέρα μας, προς τις μητέρες όλης της γης που μπορεί κάποιες να έχουν ή να μην έχουν βιολογική σχέση με το παιδί  ή τα παιδιά, έχουν όμως την ίδια ανιδιοτέλεια, την ίδια αγάπη, φροντίδα και τρυφερότητα

Ας σημειωθεί ότι σημαντικός για το παιδί είναι κι ο ρόλος του πατέρα.

Ας βρισκόμαστε κοντά στη μητέρα μας με πράξεις αγνής αγάπης σαν τη δική της, κατανόησης και στοργής μ΄ένα φιλί, μια αγκαλιά, επισκέψεις φροντίδας και συντροφιάς, επικοινωνία κι επαφή. Και μπορεί ν΄ακούγονται απλά όλα αυτά, όμως η τριβή της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνει κάποιες φορές να μην ανταποκρινόμαστε σ΄αυτά τα οποία όμως είναι αρκετά και ζωογόνα για τη μητέρα και τους γονείς μας γενικότερα. Ας μην τις κάνουμε να περιμένουν.

Ας  ευχόμαστε να καμαρώνουν ευτυχισμένες κι ακμαίες τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους μέχρι τα βαθιά γεράματα κι ας έχουμε τη γλυκιά τους ανάμνηση όταν κάποτε έλθει η μοιραία στιγμή του αποχωρισμού με την ηλικιακή της σειρά.

Ευγνωμοσύνη, σεβασμό και τιμή για τη μητέρα που έφυγε, για τη μητέρα που ζει, για τη μητέρα που θα΄ρθει.

Χρόνια Πολλά, υγιή κι ευτυχισμένα λοιπόν για όλες τις μητέρες του κόσμου!

 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:14 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας για την ένταξη των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ 2025»

14:11 - Δελτίο Τύπου Έκθεσης Έργων και Κατασκευών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας

14:06 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

14:04 - Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών κατά την διάρκεια της παραμονής της ι. εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας»

14:00 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υπουργό Υγείας για το αίτημα Παραχώρησης του Πολύκεντρου (Πεζόδρομος Γιαννιτσών) στον Δήμο Πέλλας και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας