pellatv
Live

«Ο διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου πρέπει να αναπαύσει τον Θεό και μετά τους άλλους»

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί (11.00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιερατική διακονία και τις πνευματικές τις προϋποθέσεις με πολλές παραθέσεις από την ζωή και την διδασκαλία νεωτέρων αγίων και γερόντων της Εκκλησίας, όπως οι όσιοι Παΐσιος ο Αγιορείτης, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης, ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κ.ά. Όπως τόνισε ιδιαίτερα, επίκεντρο της ζωής του ιερέως θα πρέπει να είναι η προσωπική εμπειρία της χάριτος του Θεού. Προϋπόθεση της εμπειρίας αυτής είναι ο πνευματικός αγώνας με μετάνοια, αυτογνωσία, ταπείνωση, εξομολόγηση, υπακοή στον Επίσκοπο αλλά και η ειρηνική ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα και στην οικογένεια. Ο διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου πρέπει να είναι να αναπαύσει τον Θεό και μετά τους άλλους, να αναπαύσει τον Επίσκοπο όπως και τους ενορίτες του. Πνευματική εμπειρία για τον ιερέα σημαίνει αίσθηση των τελουμένων, βιωματική σύνδεση με την ιερουργία των θείων μυστηρίων, σημεία της χάριτος, όπως δάκρυα κατανύξεως, αγαλλίαση, χαρά. Ένας τέτοιος κληρικός αντλεί δύναμη από την Αγία Τράπεζα, δεν πτοείται από τους ποικίλους πειρασμούς, θεωρεί τις αντιξοότητες οικονομία Θεού, δεν έχει παράπονα από άλλους, βιώνει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως περιγράφονται από τον απόστολο Παύλο, έχει δυνατή προσευχή, μεριμνά πάντοτε για την σωτηρία του ποιμνίου του, συγκινεί και εμπνέει.
Το πιο απαραίτητο από όλα τα άλλα προσόντα ενός ιερέως, όπως η μόρφωση ή η κοινωνική δράση, είναι η πνευματική εμπειρία, το βίωμα της χάριτος. Και αυτό το βίωμα πρέπει να αποδείξουμε σήμερα. Να δώσουμε αυτό το στίγμα στον σύγχρονο «δυτικό» τρόπο ζωής. Ότι η Ορθοδοξία μας είναι εμπειρία. Πίσω από τον Σταυρό υπάρχει χαρά. Ο Χριστιανισμός είναι βίωμα χαράς.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, στην οποία μετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας

10:34 - Μιχάλης Κατρίνης: Επί 6 χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανομία στα πανεπιστήμια

11:05 - Υποβολή Αιτήσεων Προγραμμάτων Μελισσοκομίας έως 30-5-2025

11:02 - Γιώργος Καρασμάνης: Με βαθειά θλίψη και απέραντο σεβασμό, αποχαιρετώ τον Πέτρο Μολυβιάτη

10:58 - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

08:52 - Υπογράφτηκε το συμβόλαιο κυριότητας του πρώην Στρατοπέδου Δούμτσα Μαργαρίτη στο Δήμο Σκύδρας