pellatv
Live

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Σηφάκη στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

  Δέσμευση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για αύξηση ( ως διπλασιασμό) και στην Πέλλα της ποσότητας των καυσόξυλων των δικαιούχων μέσα από την ομιλία του στο 18ο Δασολογικό Συνέδριο που γίνεται στην Έδεσσα

Ο Υπουργός μίλησε για την εξέλιξη της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη ( θεωρώντας μόνο αυτού του είδους της ανάπτυξη πραγματική ανάπτυξη), προανήγγειλε την τροποποίηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών 10ετίας, την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών και πολλά άλλα.

Δεσμεύτηκε για άμεση αύξηση ( έως διπλασιασμού) των ποσοτήτων των καυσόξυλων των δικαιούχων σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης και της Πέλλας.

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη στο 18ο Δασολογικό συνέδριο ήταν ο ακόλουθος:

« Είναι ευτυχές γεγονός και τιμή για την Πέλλα και για την Έδεσσα να φιλοξενεί το πανελλήνιο συνέδριο ενός επιστημονικού κλάδου που αγωνίζεται στην πράξη για την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας μας. Ιδιαίτερα που , όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα  Πέλλας έχει σημαντικές δυνατότητες στην αειφόρο διαχείριση μεγάλων δασικών εκτάσεων με υψηλά παραγωγικά δάση  με το Δασαρχείο Αριδαίας να είναι το 2ο σε παραγωγικότητα Δασαρχείο της χώρας και το Δασαρχείο Έδεσσας επίσης με αξιόλογη παραγωγικότητα.

Και βέβαια δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο σας τον ερευνητή Νικόλαο Γρηγοριάδη που είναι Πελλιώτης ο οποίος πρόσφατα βοήθησε – πέραν της δασικής προστασίας -  και τον πολιτισμό αυτού του τόπου με την προσωπική του επιτυχία μετά από αγώνα δεκαετιών (και δικαίωση του σήμερα) για την ανακήρυξη του πλατάνου των 1400 ετών στο χωριό του, τα Σεβαστειακά, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης.

Το συνέδριο σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της εκκίνησης από τον Υπουργό  της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών  που αποτελούν μαζί με το κτηματολόγιο αναντικατάστατα αναπτυξιακά εργαλεία, που επιτέλους αποκτά η χώρα,  αφού καθορίζοντας τις χρήσεις γης, εξασφαλίζοντας την νομιμότητα διευκολύνουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία.

Ακόμη με την νομοθεσία για την διευκόλυνση της δυνατότητας εξαγοράς ή παραχώρησης κατά χρήση, για αγροτική χρήση, εκχερσωμένων εκτάσεων στο παρελθόν, αντιμετωπίζονται τετελεσμένες καταστάσεις του παρελθόντος προσφέροντας την δυνατότητα σε συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τίτλους ή εμπράγματα δικαιώματα σε αγροτεμάχια που καλλιεργούν επί πολλές δεκαετίες.

Για την αειφορική διαχείριση των δασών, που συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας , απαιτείται :

  • να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σύνταξης διαχειριστικών μελετών τουλάχιστον 10 ετίας ( καθόσον τα τελευταία –ιδίως- χρόνια με την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και τις περιορισμένες πιστώσεις αυτό έχει καταστεί ζητούμενο) καθώς και
  • η ενίσχυση των δασαρχείων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα καθώς και θεσμικά για να βελτιωθεί  η προστασία των δασών από την λαθροϋλοτομία , πρόβλημα πολύ μεγάλο και στην περιοχή μας.

Για αυτά τα θέματα σας διαβεβαιώνω ότι  θα αγωνιστώ  και μέσα από την επιτροπή περιβάλλοντος και την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ( στις οποίες συμμετέχω) αναδεικνύοντας τα αλλά και πιέζοντας , ευγενικά, τους αρμόδιους Υπουργούς.

Εδώ , βέβαια, σήμερα διαρρηγνύουμε ανοιχτές θύρες γιατί ο παριστάμενος Υπουργός , ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει και την γνώση και την ευαισθησία και τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματικός και να ανοίγει νέους δρόμους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σημαντικό συνέδριο σας»

Δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:39 - Διονύσης Σταμενίτης: «Το νέο Μουσικό Σχολείο γίνεται πράξη – Ένα αίτημα χρόνων ικανοποιείται»

11:37 - Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη – Τέλος στις σκιές του παρελθόντος

11:33 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (3-20/6) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:30 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΑ ΕΔΕΣΣΑΣ

11:58 - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΙΣ Ι.ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΟΥΤΡΟΥ

11:51 - Εμβληματική ανάπλαση στη Βέροια υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ στη Λεωφόρο Στρατού και στην περιοχή 3ου και 4ου Λυκείου

11:49 - Έργο αναβάθμισης: Αντικατάσταση Κεντρικών Εγκαταστάσεων Συλλεκτών Δεξαμενών Κασσάνδρειας

11:48 - Στις 4 Ιουνίου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης η επίσημη έναρξη του 8ου Circle the Med – The Mediterranean Forum

11:46 - ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

11:44 - ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ