pellatv
Live

Πανήγυρις Αγίου Νικολάου και υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Νικολάου του Πλανά στα Γιαννιτσά

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων Γεωργίου και Νικολάου Γιαννιτσών. Στα πλαίσια του εορτασμού θα τεθεί σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, η οποία αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού Βουλιαγμένης και θα μεταφερθεί στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του ιερού ναού την Δευτέρα (5/12), στις 5:30 μ.μ., ενώ η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά θα παραμείνει στον Ι. Ναό μέχρι και την Παρασκευή 9/12.
Εορταστικό πρόγραμμα
 
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
5:30 μ.μ.  Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου Πλανά από τον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Κυνηγού Βουλιαγμένης (Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών) και Πανηγυρικός  Εσπερινός.
9:30 μ.μ.   Απόδειπνο & Χαιρετισμοί.
10:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία. (Όρθρος – Θ. Λειτουργία)
 
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
7:30 π.μ.  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
5:00 μ.μ.  Εσπερινὸς & Παράκλησις Αγ. Νικολάου.
8:30 μ.μ.  Απόδειπνο και Χαιρετισμοί.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου
7:30 π.μ.  Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
5:00 μ.μ.  Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο.
6:00 μ.μ.  Ομιλία από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη με θέμα:

                "Σχόλια στο βίο του Αγ. Νικολάου Πλανά" στην κεντρική αίθουσα
                 του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.
8:30 μ.μ.  Απόδειπνο και Χαιρετισμοί.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
7:30 π.μ.   Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
5:00 μ.μ.   Εσπερινός και Παράκλησις Αγίου Νικολάου Πλανά.
9:30 μ.μ.   Απόδειπνο και Χαιρετισμοί.
10:00 μ.μ.  Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της συλλήψεως της Αγίας Άννης

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
11:00 π.μ. Παράκλησις Αγίου Νικολάου Πλανά.
5:00 μ.μ.   Εσπερινός, Παράκλησις Αγίου Νικολάου Πλανά

                  και αναχώρηση Τιμίας Κάρας.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά, 7:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. και 4:30 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΠΛΑΝΑΣ 
Γεννήθηκε στη Νάξο το 1851. Από μικρός αφιερώθηκε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και έλαβε θείες θαυματουργικές δυνάμεις. Μετά το θάνατο του πατέρα του, μετανάστευσε στην Αθήνα. Εκεί παντρέυτηκε την Ελένη Προβελεγγίου και το 1880 απέκτησαν ένα γιό, τον Ιωάννη. Όμως σύντομα η γυναίκα του κοιμήθηκε.
Το 1879 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1884 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού στην Καλλιρόη και Αγίου Ιωάννη της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Κέντρο της ύπαρξής του ήταν η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Οι λειτουργίες του διαρκούσαν πολλές ώρες και καλλιεργούσε για πάντα ό,τι δελτάρια με ονόματα του έδιναν να διαβάσει. Παροιμιώδεις ήταν οι αγρυπνίες του, με ψάλτες τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Αγρυπνίες τελούσε και σε πολλά εκκλησάκια των Αθηνών, όπως στο ναΐδριο του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι, το οποίο πρόσφατα αναστηλώθηκε.
Όλη του η ζωή ήταν μια διακονία πίστεως και αγάπης. Ποτέ δεν πήγαινε με χρήματα σπίτι του, διότι τα έδινε καθ’  οδόν σε φτωχούς, ενώ εκείνος ζούσε πολύ λιτά. Αν και ολιγογράμματος, κατείχε τη σοφία του Θεού. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα ήταν η μεγάλη ευλάβεια, η απεριόριστη καλοσύνη, η υπερβολική αφιλοχρηματία, η απλότητα και αγαθότητα, το ακτινοβόλο ιερατικό  ήθος, η άφθαστη ιεροπρέπεια, η ταπείνωση, η αγάπη για τη Θεία Λατρεία, αρετές που τον καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού. Όλοι, επίσημοι και αφανείς, σέβονταν τον Άγιο Νικόλαο.
Κοιμήθηκε στις 2 Μαρτίου 1932 στην Αθήνα. Ο Θεός δόξασε τον Άγιο Νικόλαο με το να θαυματουργεί τόσο εν ζωή, όσο και μετά το θάνατό του. Αγιοποιήθηκε το 1992. Η Τίμια Κάρα του θησαυρίζεται στο νέο μεγάλο ναό του Αγίου Ιωάννη Βουλιαγμένης.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

12:17 - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ

12:14 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μουσείου Γέσιου- Μάιος 2026