pellatv
Live

Πρόσκληση Γκλαβάκη σε Νομάρχη και Δημάρχους

Εντυπωσιασμένοι έμειναν ο Νομάρχης Πέλλας, Μιχάλης Καραμάνης και δεκατέσσερις Δήμαρχοι από τον ίδιο Νόμο άλλα και από τη Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα που επισκέφτηκαν, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Γκλαβάκη, το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων και τη μονάδα αποτέφρωσης, στις Βρυξέλλες. Στο Βέλγιο όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θάβεται ούτε ένα κιλό σκουπιδιών, καθώς η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Δήμαρχοι πήραν στην κυριολεξία μαθήματα διαχείρισης απορριμμάτων γιατί διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι των Βρυξελλών διαχειρίζονται τα οικιακά τους απορρίμματα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα τα ταξινομούν διαχωρίζοντας γυαλιά, χαρτιά, πλαστικά, αλουμίνια και φύλλα από τον καθαρισμό των κήπων, σε σακούλες που έχουν διαφορετικό χρώμα. Μετά τις τοποθετούν σε ειδικούς κάδους που κατεβάζουν σε συγκεκριμένες μέρες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Τα απορριμματοφόρα στην συνέχεια μεταφέρουν τα σκουπίδια από τα νοικοκυριά στο εργοστάσιο διαλογής. Τα οργανικά σκουπίδια μεταφέρονται στο εργοστάσιο καύσης παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, τα χαρτικά μετατρέπονται σε δεύτερης ποιότητας χαρτί, τα μεταλλικά κουτάκια ανακυκλώνονται και πάνε στην μεταλλουργία, ενώ τα φυτικά υπολείμματα για χουμοποίηση. Το κέντρο διαλογής των Βρυξελλών διαχειρίζεται κάθε χρόνο 95.000 τόνους σκουπιδιών, που αναλογούν στο ένα εκατομμύριο κατοίκους της.

Εκείνο που βασικά προκαλεί εντύπωση είναι ότι το εργοστάσιο καύσης λειτουργεί κοντά στα Ανάκτορα. Δεν υπάρχει καμιά διαμαρτυρία, όμως και καμιά μυρωδιά που να μαρτυρά ότι εκεί κοντά βρίσκεται εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών .

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης ζήτησε από τον Νομάρχη Πέλλας και τους Δημάρχους να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών τους και να προσπαθήσουν να αλλάξουν την νοοτροπία των πολιτών, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον.

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Νομάρχης Πέλλας όχι μόνο από την επεξεργασία των απορριμμάτων, άλλα κυρίως από το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι κάτοικοι των Βρυξελλών στα θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για την προθυμία με την οποία συμμετέχουν ενεργά στην όλη προσπάθεια των δήμων τους, διαχωρίζοντας τα σκουπίδια τους.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»

16:12 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

15:09 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

15:07 - Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

11:01 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών την Τετάρτη26 Ιουνίου 2024

15:56 - Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα