pellatv
Live

Ψηφίστηκε ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός χρήσης έτους 2006

Θέμα: Ψηφίστηκε ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός χρήσης έτους 2006 στο Δήμο Γιαννιτσών

Με ομόφωνη απόφαση ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του την Τετάρτη το βράδυ, ο Απολογισμός χρήσης και ο Ισολογισμός της οικονομικής περιόδου 2006 του Δήμου Γιαννιτσών.

Στην αρχή της συνεδρίασης και με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ο δήμαρχος Γιαννιτσών πρότεινε να συμμετέχουν σε αυτό και αντιπρόσωποι από κάθε παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Βαμβίνης αφού όπως ανέφερε αυτό συμβαίνει σε κάθε συνέδριο. Η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου Γιώργου του Γεωργίου σε ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης που είχε σχέση με γεγονότα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βαμβίνη και την αποχώρηση της παράταξής του από την αίθουσα για να επανέλθεί όταν ο κ. Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβασή του.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τσίτσος Νικόλαος έκανε την εισήγησή του για το μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης παρουσιάζοντας συνοπτικά τη την σχετική Έκθεση της Δημαρχιακής Επιτροπής μέσα στην οποία αποτυπώνεται η πλήρης οικονομική κατάσταση της συγκεκριμένης περιόδου καθώς και αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης οι οποίες αναφέρονται σε αυτή, αναφέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη λειτουργίας ειδικού γραφείου προμηθειών από εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Καταλήγοντας στο κείμενο της Έκθεση ως συμπέρασμα για την χρήση του 2006, γίνεται μια σαφής διατύπωση η οποία αναφέρει ότι «Ο Δήμος Γιαννιτσών παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους». Σύμφωνα με τη άποψη των συντακτών της Έκθεσης «Η πλήρης εφαρμογή της Γενικής Λογιστικής με την εισαγωγή όλων των στοιχείων σε αυτή μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο».

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Τσάλμας παρουσίασε επιγραμματικά με αριθμούς την εικόνα των οικονομικών του Δήμου Γιαννιτσών της παραπάνω περιόδου.

Όπως ανέφερε τα έσοδα του Απολογισμού οικονομικού έτους 2006 ανέρχονται σε 13.671.947,66 ευρώ (εισπραχθέντα) εκ των οποίων τα 7.953.019,65 ευρώ είναι τα τακτικά έσοδα, τα 2.815.743,96 ευρώ είναι τα έκτακτα έσοδα καθώς και ποσό 2.815.743,96 ευρώ που είναι τα έσοδα από παρελθόντα έτη.

Η κ. Γώγου ως εκπρόσωπος της ομάδας Ορκωτών Λογιστών που διενήργησε τον έλεγχο των οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Γιαννιτσών στην παρούσα χρήση του εφάρμοσε για 4η χρονιά το διπλογραφικό σύστημα. Ωστόσο όπως δήλωσε δεν κατέστη δυνατό μέχρι το τέλος του 2006 να γίνει η καταγραφή ορισμένων παγίων περιουσιακών στοιχείων του δήμου ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος ορισμένων λογαριασμών που περιγράφονται μέσα στην έκθεση. Η κ. Γώγου έκανε λόγο για εντοπισμό προβλημάτων και για υποδείξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου ώστε να προχωρήσει η επίλυσή τους η οποία έγινε εφικτή σε ένα βαθμό.

Ο κ. Βαβίνης στην τοποθέτηση του είπε ότι ο δήμος Γιαννιτσών προσπάθησε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των αλλαγών για την εφαρμογή του διπλογραφικού να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμογή τηρώντας και τις όποιες υποδείξεις κατέγραφαν οι ορκωτοί λογιστές στους ελέγχους τους. Παράλληλα έκανε και κάποιες διαπιστώσεις για τη λειτουργία των υπηρεσιών λέγοντας ότι στη δική τους θητεία αν και υπήρχε ειδικευμένο προσωπικό στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου παρατηρήθηκαν κωλυσιεργίες και προβλήματα λόγω έλλειψης συντονισμού και καλής συνεργασίας της Τεχνικής με την οικονομική υπηρεσία. Τέλος ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να είναι προσεκτικός και πιεστικός προς τις υπηρεσίες και διερωτήθηκε αν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή.

Μάλιστα κλείνοντας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ποιο είναι το πραγματικό ύψος των οφειλών του δήμου και σε ποιους οφείλονται χρήματα φέροντας ως παράδειγμα το αρνητικό ισοζύγιο από τη εφαρμογή του Σχεδίου πόλης που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Δήμου.

Στο σημείο εκείνο το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιαννιτσών ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Και από την ¨Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας στο Δήμο Γιαννιτσών όπως εμφανίζεται στο διπλογραφικό για το ποσό των 3.800.000,00 ευρώ στις 31.12.2006. Αν θυμάστε στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό είχα αναλύσει αυτό το ποσό και σήμερα διαπιστώνεται ότι οι οφειλές είναι στο επίπεδο το οποίο είχα αναφερθεί τότε δηλαδή στα 5.500.000,00 ευρώ που αναλύονται ως εξής:

3,8 εκ. ευρώ για βεβαιωθέντες οφειλές, συν 1,7 εκ. ευρώ για μη τιμολογημένες οφειλές που φτάνουν στο συνολικό ποσό των 5,5 εκ ευρώ. Από αυτό το ποσό αν αφαιρέσουμε ποσό 1,2 εκ. ευρώ που αφορά οφειλές για την Πράξη εφαρμογής τότε οι οφειλές φτάνουν το ποσό των 4,3 εκ. ευρώ. Η αναφορά μου στο ύψος των οφειλών στη συνεδρίαση του Προϋπολογισμού δεν είχε καμία μομφή προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είναι μια πραγματική εικόνα των οικονομικών του δήμου όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία. Θέλω να επισημάνω επίσης ότι οι πιέσεις προς τους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο για οφειλές από την Πράξη εφαρμογής είναι μεγαλύτερες από αυτές των προμηθευτών. Για το λόγο αυτό προϊδεάζω το Δημοτικό Συμβούλιο ότι για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στη χρονιά στη λήψη δανείου που θα πάει αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δημοτών μας που τους οφείλουμε ως Δήμος από την Πράξη Εφαρμογής». Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ Βαμβίνης τονίζοντας ότι η λήψη δανείου είναι η μοναδική λύση για το πρόβλημα των οφειλών από την Πράξη Εφαρμογής με την προϋπόθεση τα χρήματα να διατεθούν μόνο για το σκοπό αυτό.

Ο Απολογισμός χρήσης και ο Ισολογισμός 2006 ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παρέστη εκπρόσωπος από τη Δημοτική παράταξη «Τα Γιαννιτσά Μπροστά»

 

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου, 2007


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ