pellatv
Live

Σε αδιέξοδο Κυβέρνηση και φαρμακοποιοί

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO 

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι φαρμακοποιοί στο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Χθες τα φαρμακεία παρέμειναν κλειστά, εκτός των εφημερευόντων, ώστε να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Από το Δ. Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφασίστηκε η προκήρυξη πανελλαδικών απεργιών αύριο Τετάρτη, μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή (19, 20, 21 Ιανουαρίου) και επανάληψη των απεργιών την ερχόμενη εβδομάδα τις ίδιες ημέρες Τετάρτη 26, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται έντονα για την άρση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και η οποία αναμένεται να περιγραφεί στις λεπτομέρειές της στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που κατατίθεται στη Βουλή, δήλωσε στον "ΠΕΛΛΑ FM 103,2" ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Πέλλας Μιχάλης Βαρελάς.

«Συζητήσαμε για το μέτρο για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Ήρθαμε σε ρήξη με το Υπουργείο λόγω των διαφορετικών υποσχέσεων, το επάγγελμα είναι ήδη ανοιχτό. Στο καινούργιο νομοσχέδιο υπάρχει σαφής καταβαράθρωση του επαγγέλματος που δε διαιρείται η φαρμακευτική δαπάνη. Η κυβέρνηση προχωρεί σε άνοιγμα παρά τις δηλώσεις Λοβέρδου ότι η δυνατότητα των μη φαρμακοποιών να ανοίγουν φαρμακεία δεν είναι στις προθέσεις του. Τα φαρμακεία θα μπορούν να μπουν μέσα στα σούπερ μάρκετ και θα περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Βαρελάς.

 Εκτός όμως από την άρση των ιδιοκτησιακών περιορισμών, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη αντίθεση στην τροποποίηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου (από 1 φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους που είναι σήμερα σε 1:1.000 κατοίκους), «έτσι θα έχουμε άνιση κατανομή, από τους 128 που είμαστε σήμερα, δεν ξέρουμε πόσα φαρμακεία μπορεί να ανοίξουν και με ποια μορφή» σημειώνει ο κ. Βαρελάς, αλλά και στην απελευθέρωση του ωραρίου που δίνει τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά όσα φαρμακεία επιθυμούν το Σάββατο αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Εντωμεταξύ, όλα τα Ταμεία χρωστούν τεράστια ποσά στους φαρμακοποιούς. γίνεται λόγος για «προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού φαρμακείου» και για «πλήρη εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων». Έχουν κοπεί φάρμακα από ασθενείς, 4000 φάρμακα δε θα συνταγογραφούνται.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμπράξεων, συνεταιρισμών και σύστασης εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών, καθώς και η καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης από τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ποσοστό που μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η έκπτωση αυτή συνιστά μείωση του ποσοστού του καθαρού κέρδους των φαρμακοποιών από 23,5% σε 19%.

Οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν στο «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους αποφάσισαν ότι θα προσφύγουν άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας ενώ ο Π. Σ. Φαρμακοποιών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι «Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταστρέφουν την φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, ξεθεμελιώνουν το ρόλο και την αποστολή των φαρμακοποιών και ποδοπατούν κάθε έννοια προσφοράς μας προς το ασφαλιστικό σύστημα και τους ασθενείς της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου, 2011


Σχόλια


pellanet facebook