pellatv
Live

ΥπΑΑΤ: Παράταση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών.

Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για εν λόγω έκταση, χωρίς ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

Βοσκήσιμες γαίες ορίζονται οι εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη αυτοφυής, που προσφέρεται για βοσκή και δύναται να αποτελεί μέρος καθιερωμένων τοπικών πρακτικών. Ο χαρακτήρας και ο προορισμός των βοσκήσιμων γαιών δεν μεταβάλλεται λόγω της χρήσης τους για τη διατροφή των αγροτικών ζώων, η δε διαχείριση και η προστασία τους διέπονται από τις σχετικές για κάθε κατηγορία έκτασης διατάξεις της αγροτικής, δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στις βοσκήσιμες γαίες περιλαμβάνονται οι «μόνιμοι βοσκότοποι», οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για χορήγηση ενίσχυσης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό «σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). 

Τα δικαιώματα χρήσης

Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής επί των βοσκήσιμων γαιών, στις οποίες επιτρέπεται η βόσκηση, σύμφωνα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που έχουν εγκριθεί, κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες στους κτηνοτρόφους, με προτεραιότητα εκείνων που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους στην περιοχή και εκείνων που εκτρέφουν αυτόχθονες απειλούμενες με εξαφάνιση φυλές αγροτικών ζώων.

Δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου, 2023


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

09:35 - Η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, σύμφωνα με μεταφραστική εταιρεία

09:27 - Θεσσαλονίκη: Κανονικά σήμερα τα ταξί στους δρόμους -Ανεστάλη η απεργία

13:48 - Ηράκλειο: Συνελήφθη 37χρονος που έκρυβε όπλα στο σπίτι του

13:44 - Η ΕΕ παγώνει και εκείνη τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, μετά την κίνηση Τραμπ

13:41 - Αλήθεια ή μύθος: Λειτουργεί η αφαίρεση μαγνητών από το ψυγείο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;

21:00 - Άγριο φονικό στην Εύβοια: Του πήρε το σπίτι σε πλειστηριασμό, τον σκότωσε και μετά αυτοκτόνησε

20:26 - Χανιά: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

19:05 - Ο Μασκ διαφώνησε με τον Τραμπ για τους δασμούς -Είδε την Tesla να καταρρέει και του ζήτησε να δεχθεί την πρόταση Λάιεν

15:40 - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Σε αναστολή τέθηκε ο γιατρός που πιάστηκε να παίρνει «φακελάκι»