Η εργασία που περιλαμβάνει ωράρια που δεν ακολουθούν τη συμβατική 8ωρη εργασιακή περίοδο της ημέρας, όπως είναι οι νυχτερινές βάρδιες, το κυλιόμενο ωράριο και/ή οι ακανόνιστες ώρες εργασίας μπορεί να έχει μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία.
Αυτές είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι πεπτικές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου, η κατάθλιψη και η έλλειψη βιταμίνης D.
Νέα μελέτη που εστιάζει στους κινδύνους που εγκυμονεί η εργασία σε βάρδιες για τις γυναίκες, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA, οι γυναίκες που εργάζονται επί χρόνια σε εναλλασσόμενες βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας, ενώ όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%.
Από την άλλη, όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινές βάρδιες, ώστε μια εργαζόμενη να δουλεύει πιο αραιά τα βράδια, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Επίσης, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει που μια γυναίκα έχει σταματήσει να δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος γι' αυτήν.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Σελίν Βέτερ, κατέληξαν στις παραπάνω διαπστώσεις μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περίπου 189.000 γυναίκες σε βάθος 24 ετών.
Ως εναλλασσόμενη νυχτερινή βάρδια ορίστηκε η εργασία (π.χ. μιας νοσοκόμας) τουλάχιστον για τρία βράδια το μήνα, πέρα από την πρωινή και απογευματινή εργασία.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τις νυχτερινές βάρδιες δεν είναι ο ίδιος για όλες τις γυναίκες, αλλά εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς, όπως π.χ. το βιολογικό ρολόι της και πόσο καλά κοιμάται τα βράδια που δεν εργάζεται.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία κ.α.
Η απορρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού, από την άλλη, έχει συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως μεταβολικές διαταραχές, καρκίνο και καδιοπάθεια.
Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου, 2016