pellatv
Live

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες

Η εργασία που περιλαμβάνει ωράρια που δεν ακολουθούν τη συμβατική 8ωρη εργασιακή περίοδο της ημέρας, όπως είναι οι νυχτερινές βάρδιες, το κυλιόμενο ωράριο και/ή οι ακανόνιστες ώρες εργασίας μπορεί να έχει μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία.

Αυτές είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι πεπτικές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου, η κατάθλιψη και η έλλειψη βιταμίνης D.

Νέα μελέτη που εστιάζει στους κινδύνους που εγκυμονεί η εργασία σε βάρδιες για τις γυναίκες, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA, οι γυναίκες που εργάζονται επί χρόνια σε εναλλασσόμενες βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας, ενώ όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%.

Από την άλλη, όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινές βάρδιες, ώστε μια εργαζόμενη να δουλεύει πιο αραιά τα βράδια, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Επίσης, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει που μια γυναίκα έχει σταματήσει να δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος γι' αυτήν.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Σελίν Βέτερ, κατέληξαν στις παραπάνω διαπστώσεις μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περίπου 189.000 γυναίκες σε βάθος 24 ετών.

Ως εναλλασσόμενη νυχτερινή βάρδια ορίστηκε η εργασία (π.χ. μιας νοσοκόμας) τουλάχιστον για τρία βράδια το μήνα, πέρα από την πρωινή και απογευματινή εργασία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τις νυχτερινές βάρδιες δεν είναι ο ίδιος για όλες τις γυναίκες, αλλά εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς, όπως π.χ. το βιολογικό ρολόι της και πόσο καλά κοιμάται τα βράδια που δεν εργάζεται.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία κ.α.

Η απορρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού, από την άλλη, έχει συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως μεταβολικές διαταραχές, καρκίνο και καδιοπάθεια.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι

14:34 - Χθες (15/4) το 1ο Νηπιαγωγείο Έδεσσας υποδέχθηκε και πάλι στο ζεστό, σύγχρονο και φιλόξενο χώρο του τις μικρές και τους μικρούς του φίλους.

14:32 - Στις 20 Μαΐου 2024 ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για εγγραφή στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Δίου-Ολύμπου

14:31 - Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

14:28 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν γυναίκα στην Πέλλα

14:25 - 31ος Εικαστικός Μήνας Μάϊος Συνεχίζεται με την έκθεση ζωγραφικής του Σάμη Ταμπώχ με ειδικό βάρος για την πόλη

14:22 - Εγκρίθηκε η αναγγελία για την αποζημίωση από τις ζημιές της ανεμοθύελλας της 3ης Μαΐου στις καλλιέργειες ακτινιδίου στο Λιτόχωρο

14:19 - 12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών “Τα 12 Κουπέ”, 19/05 – 02/06, στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

14:15 - 2ο AXIOS RUNNING FESTIVAL. Ο Δήμος Χαλκηδόνος υποδέχεται τους δρομείς στη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού!