Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ, με σύγχρονα μηχανήματα, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από ον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η προμήθεια του εξοπλισμού θα αρχίσει τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί για το μεν Θεαγένειο στο τέλος του 2027, για το δε ΑΧΕΠΑ στο τέλος του 2026.
Για τον εξοπλισμό των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η προσπάθεια για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι συνεχής όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίξαμε όλες τις μονάδες υγείας, με τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι η δημόσια υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, χρειάζονται μέσα και προσωπικό, προκειμένου να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές και τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε στο πλευρό των διοικήσεων, των γιατρών, του νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, με διαρκείς δράσεις και έργα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η υγεία όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησής μας στην Περιφέρεια, παρότι η αρμοδιότητά μας είναι επικουρική στην Πολιτεία. Το αποδείξαμε στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ενισχύοντας σε μέσα και επικουρικό προσωπικό όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Το αποδεικνύουμε με τα δεκάδες έργα υποδομών στις μονάδες υγείας, αλλά και με τον διαρκή εξοπλισμό τους με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κεντρικής Μακεδονίας να δέχονται τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Η ενίσχυση, η αναβάθμιση και η βελτίωση των μονάδων υγείας θα συνεχιστεί και στο νέο ΕΣΠΑ, όπως εγκαίρως ανακοινώσαμε και ήδη το κάνουμε πράξη, με την ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (κέντρων υγείας, περιφερειακών και τοπικών ιατρείων, ΤΟΜΥ κτλ.) που ανακοινώσαμε προ ημερών και με το πρώτο μέρος του εξοπλισμού δυο μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, του Θεαγενείου και του ΑΧΕΠΑ».
Ο εξοπλισμός ανά νοσοκομείο περιλαμβάνει τα εξής:
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ - «Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΑΝΘ Θεαγένειο. Μέρος Α'»
Η ενίσχυση αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και συγκεκριμένα δεκάδες μηχανήματα, όπως υπερηχοτομογράφο, φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, υπερηχοτομογράφο για το Αναισθησιολογικό Τμήμα, καρδιολογικό υπέρηχο, εξοπλισμό του Καρδιολογικού Εργαστηρίου με τέσσερα μηχανήματα, εξοπλισμό του Βιοπαθολογικού Τμήματος με αυτόματο σύστημα \ παρασκευής και διανομής θρεπτικών υλικών Μικροβιολογίας, δυο αυτόματους εγχυτές θεραπευτικών ραδιοφαρμάκων, υπερηχοτομογράφο για τη Γυναικολογική Κλινική ), 21 απινιδωτές και ένα σύστημα ελέγχου απινιδωτών και καρδιογράφων, λέιζερ θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων νέας γενιάς, πύργο βρογχοσκόπησης με δυνατότητα, εξοπλισμό Αναισθησιολογικού Τμήματος και λαπαροσκοπικό πύργο 4Κ.
Η έναρξη προμήθειας των μηχανημάτων ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2025.
ΑΧΕΠΑ - «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ - Μέρος Α'»
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί την προμήθεια προηγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του, έτσι ώστε να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας.
Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης δεκάδες σύγχρονα μηχανήματα, τόσο πρωτοβάθμιας, όσο και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για τέσσερα Τμήματα του νοσοκομείου, το Ακτινολογικό, το ΩΡΛ, το Οφθαλμολογικό και το Μικροβιολογικό.
Συγκεκριμένα ο εξοπλισμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανά τμήμα είναι:
-Ακτινολογικό: Μηχάνημα αυτόματης υπερηχογραφίας μαστού ABUS.
-ΩΡΛ: Ενδοσκοπικός πύργος με σύστημα στροβοσκόπησης, Ηλεκτρονυσταγμογράφος με περιστρεφόμενο έδρανο, Συσκευή Ακουστικής ρινομετρίας, Βρογχοσκόπιο παίδων εύκαμπτο με φορητή πηγή φωτισμού Led επαναφορτιζόμενη, Πλατφόρμα διεξαγωγής ΑΒR, ASSR, για τον έλεγχο της ακοής των νεογνών και παιδιών ανά συχνότητα, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος της ακοής σε όλη την ακουστική οδό, αλλά και η αντικειμενική ρύθμιση των ακουστικών βοηθημάτων και των κοχλιακών εμφυτευμάτων μετά την τοποθέτηση.
-Οφθαλμολογικό: Λογισμικό ψηφιακής διασύνδεσης διαγνωστικών και επεμβατικών συσκευών του χειρουργείου καταρράκτη και των πρόσθιων μορίων μαζί με την επιμελητεία του, δύο Συσκευές οπτικής περιμετρίας, Λογισμικό διασύνδεσης συσκευών οπτικής περιμετρίας, οπτικής τομογραφίας και απεικονιστικών συσκευών για την αλληλεπιδραστική παρακολούθηση και σύγκριση παθολογικών καταστάσεων γλαυκώματος, Συσκευή οπτικής βιομετρίας και απεικόνισης πρόσθιου θαλάμου του οφθαλμού, Συσκευή υπερευρείας απεικόνισης βυθού με laser, έγχρωμης, ανέρυθρης, αυτοφθορίζουσας και με εφαρμογή φλουοροαγγειογραφίας, Λογισμικό διασύνδεσης συσκευών οπτικής τομογραφίας και απεικονιστικών συσκευών για την αλληλοεπιδραστική παρακολούθηση και σύγκριση οφθαλμολογικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, Λογισμικό ψηφιακής διαχείρισης και αλληλεπιδραστικής χρήσης ιατρικών δεδομένων, κλινικών εξετάσεων και επεμβατικών δεδομένων των διασυνδεομένων ιατρικών συσκευών της κλινικής, Υπέρηχος πρόσθιων ημιμορίων (ULTRASOUND BIOMICROSCOPY), πέντε Σχισμοειδείς λυχνίες με σύστημα απεικόνισης, Σύστημα ψηφιακής ανάλυσης αμφιβληστροειδούς, φλουοροαγγειογραφίας & ICG αγγειογραφίας, ψηφιακής αγγειογραφίας και οπτικής τομογραφίας αμφιβληστροειδούς – ώχρας και κεφαλής οπτικού νεύρου με έγχρωμη φωτογραφία βυθού, Οπτική τομογραφία συνοχής και OCT αγγειογραφία πρόσθιου και οπίσθιου ημιμορίου, Σύστημα ηλεκτροφυσιολογίας, Συσκευή LASER για τραμπεκουλοπλαστική (SLT), Φορητό τονόμετρο για μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης, Συσκευή ARGON LASER συνδεδεμένη με έμμεσο οφθαλμοσκόπιο, Αυτόματο ενδοθηλιοσκόπιο μέτρησης ενδοθηλιακών κυττάρων κερατοειδούς λήπτη.
Ο εξοπλισμός δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας ανά τμήμα είναι:
-ΩΡΛ: Μικροσκόπιο χειρουργικό υπερσύγχρονο με δυνατότητα προσαρμογής Laser CO2, Συσκευή Laser CO2 εφαρμογών / χειρουργικών επεμβάσεων, Πολυλειτουργικό σύστημα για ενδοσκοπικές, ωτοχειρουργικές και μικροσκοπικές επεμβάσεις με ενσωματωμένο σύστημα πλύσης ενδοσκοπίων.
-Οφθαλμολογικό: Τέσσερις Ηλεκτροκίνητες πολυθρόνες χειρούργου με ποδοχειριστήρια για το οφθαλμολογικό χειρουργείο, Χειρουργικό μικροσκόπιο τρισδιάστατης απεικόνισης με ενδοεγχειρητική οπτική τομογραφία, Σύστημα για διασύνδεση κολλαγόνου (CXL), Μηχάνημα κοπής μοσχευμάτων κερατοειδούς περιλαμβανομένου τεχνητού θαλάμου, Ενδοθηλιοσκόπιο μέτρησης ενδοθηλιακών κυττάρων κερατοειδούς δότη.
-Μικροβιολογικό: Kλίβανος υγρής αποστείρωσης, Σύστημα REAL TIME PCR, Εργαστηριακό Μικροσκόπιο αντίθετης φάσης, Εργαστηριακό Μικροσκόπιο συμπαρατήρησης, Συσκευή θέρμανσης σωληναρίων, Κλίβανος επώασης διοξειδίου του άνθρακα CO2, Σύστημα χρώσεων και κυτταροφυγοκέντρησης, τέσσερα μονά φαρμακευτικά ψυγεία, • Σύστημα ηλεκτροφόρησης και απεικόνισης, Υπερκαταψύκτης -800 C, δύο Δίπορτα φαρμακευτικά ψυγεία, Ψηφιακός ζυγός ακριβείας, δύο Θάλαμοι μικροβιολογικής ασφάλειας, τρεις αναδευτήρες, Πλατφόρμα για την τυποποίηση μικροβιολογικών στελεχών σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογίας FTIR (IR Biotyper Microbial Straining), Σύστημα προετοιμασίας και αυτόματης διανομής σε τρυβλία θρεπτικών υποστρωμάτων.
Η έναρξη προμήθειας των μηχανημάτων ορίστηκε για τον Ιούνιο του 2025.
Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2024