pellatv
Live

Μικρότερος κίνδυνος διαβήτη για όσους τρώνε πλήρη γαλακτοκομικά

Αν σας αρέσουν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν αντέχετε τα λάιτ, η είδηση που ακολουθεί μάλλον θα σας χαροποιήσει.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε είναι γάλα είτε τυριά και γιαούρτια, ενδέχεται να είναι πιο υγιεινά απ' ό,τι τα λίγων λιπαρών και τα άπαχα διότι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Αν και το εύρημα αυτό μοιάζει απρόσμενο, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη πως «λιγότερα λιπαρά=καλύτερη υγεία», οι ειδικοί λένε ότι ουδέποτε υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα λάιτ γαλακτοκομικά προστατεύουν την υγεία.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από προοπτικές κλινικές μελέτες ότι οι άνθρωποι που τρώνε λίγων λιπαρά γαλακτοκομικά έχουν καλύτερη έκβαση της υγείας τους απ' ό,τι όσοι τρώνε πλήρη», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρα Ντάριους Μοζαφάριαν, πρύτανης και καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 15 χρόνια ομάδα 3.333 εθελοντών, οι οποίοι είχαν ηλικία 30 έως 75 ετών κατά την έναρξή της.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εθελοντές υποβάλλονταν σε αναλύσεις αίματος, στο πλαίσιο των οποίων οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα τριών υποπροϊόντων του μεταβολισμού των πλήρων γαλακτοκομικών, ενώ συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 277 εθελοντές είχαν εκδηλώσει διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), η σύγκριση των στοιχείων που συνέλεξαν έδειξε πως όσοι εθελοντές έτρωγαν τα περισσότερα πλήρη γαλακτοκομικά διέτρεχαν κατά μέσον όρο 46% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, όπως η λοιπή διατροφή των εθελοντών και το σωματικό βάρος.

Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα προγενέστερης μελέτης, η οποία είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα.

Αν και δεν γνωρίζουν ακόμα τους μηχανισμούς με τους οποίους μάς προστατεύουν τα λιπαρά από τον διαβήτη, υπάρχει περίπτωση να ασκούν την ωφέλιμη δράση τους επηρεάζοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι επειδή τα πολλά λιπαρά είχαν πιο χορταστικά απ' ό,τι λ.χ. η ζάχαρη ή τα ζυμαρικά, όσοι τρώνε πολλά λιπαρά καταλήγουν τελικά να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα τρόφιμα.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να επιδρούν απ' ευθείας τα λιπαρά στο ήπαρ και τους μυς, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να μεταβολίζουν τα τρόφιμα.

Όποια κι αν είναι η αιτία, ο δρ Μοζαφάριαν λέει πως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά είναι καλύτερα από τα πλήρη, «δεν υπάρχει λόγος να τα συνιστούμε στον κόσμο. Θα πρέπει να τους προσφέρουμε ποικιλία γαλακτοκομικών, αφαιρώντας την περιεκτικότητα σε λίπη από τις συστάσεις μας».

Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου, 2016


Σχόλια