Στο Υπουργείο Υγείας αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη διάφορων φορέων υγείας προκειμένου να παρθούν μέτρα για την αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα. Πληροφορίες μάλιστα λένε, ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, Αμαλία Φλέμινγκ έχει διαμορφωθεί ειδική μονάδα αντιμετώπισης περιστατικών του ιού σε απομονωμένο χώρο με ειδικό ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Ο Φρεντερίκ Βενσάν πάντως, ο οποίος είναι εκπρόσωπος για θέματα υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαιώνει ότι είναι αρκετά δύσκολο η επιδημία αυτή να φτάσει στα ευρωπαϊκά μέρη. Παρ ' όλα αυτά η ΕΕ είναι πλήρως εξοπλισμένη και έχει χρέος ο καθένας ξεχωριστά να τηρεί τους κανόνες δημόσιας υγιεινής και να παίρνει μέτρα πρόληψης . Την ίδια στιγμή στην Τουρκία ένας άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης καθώς παρουσίασε συμπτώματα της επιδημίας ( υψηλό πυρετό, εμετό κ.α) Οι πιθανότητες αυξάνονται να έχει μολυνθεί καθώς όπως λένε οι ειδικοί ο νεαρός Τούρκος άνδρας εργαζόταν στην Νιγηρία και οι πιθανότητες μόλυνσης του είναι εξαιρετικά αυξημένες. Από την άλλη στην Ισπανία, στο νοσοκομείο που εργαζόταν η νοσοκόμα που μολύνθηκε, νοσηλεύονται ο άντρας της, 3 συνάδελφοι της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στην Νιγηρία. Τέλος στο Σιέρα Λεόνε οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην υπηρεσία ταφής απεργούν επειδή είναι απλήρωτοι και αφήνουν στο έδαφος τα νεκρά θύματα που είχαν προσβληθεί από τον ιό αψηφώντας τον κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους. Η κατάσταση είναι «πολύ ντροπιαστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σίντιε Γιάχα Τούνις, ενώ υποσχέθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τους υπαλλήλους.
Εξακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και πάνω από 3.400 παγκοσμίως.
Ο θανατηφόρος ιός έχει σαρώσει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως τη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Νιγηρία.
Δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, 2014