pellatv
Live

Πλεύρης: Περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις

Από τον Οκτώβριο και προοδευτικά αναμένεται να αρχίσει η διάθεση των επικαιροποιημενων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλευρης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», οι εταιρείες Pfizer και Moderna θα ξεκινήσουν διαδικασία έγκρισης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των Ηνωμενων Πολιτειών και της Ευρώπης για τα βελτιωμένα σκευάσματα τους ως το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η παραγωγή και διάθεση τους.

Επισήμανε, ωστόσο, όπως γράφει το protothema.gr, όπως και οι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και δεν είναι μικρό, επείγει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των υπαρχόντων εμβολίων τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρονων και οι ευπαθείς καθώς κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο covid και νοσηλεία.

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε με τις κλινικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μόλυνση, και για αυτό ακριβώς υπάρχει σύσταση στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, επειδή το μείζον σε αυτές τις κατηγορίες είναι να μην νοσήσουν βαριά, να εμβολιαστούν τώρα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σχετικα με τα νέα εμβόλια εξήγησε πως οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους.

«Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Παράλληλα, ”τρέχουν” και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν και τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα. Αυτά αναμένονται προς το τέλος του χρόνου».

«Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της Όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη. Φιλοδοξούμε λοιπόν από τον Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη σε αυτό το πεδιο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας όπως και όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μεταφέρει παραγγελίες που θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι από τον Σεπτέμβριο και μετά, οπότε αναμένεται ότι προοδευτικά θα έρχονται και τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια.

Διευκρινισε επίσης, ο κ. Πλεύρης ότι «δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά τους, δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται να είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό εμβολιο γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό».

Αναφορικά με τις οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόνισε πως το αν χρειάζεται εμβολιασμός πιο στοχευμένος ή σε ευρύτερο πληθυσμό, είναι ένα επιστημονικό θέμα, γοα το οποίο θα τοποθετηθούν το ECDC και τα αρμόδια όργανα των κρατών-μελών, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου οπότε και θα επανεξεταστεί το μέτρο.

 

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:09 - Ανακαινίστηκαν οι χώροι των ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς και Λιτοχώρου – ακολουθεί ανακαίνιση των ΚΕΠ Δίου και Κονταριώτισσας

12:49 - “Ecogenia – Άφιξη California Conservation Corps στο Λιτόχωρο”

12:44 - Σεμινάρια ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών

12:38 - 2ο AXIOS RUNNING FESTIVAL: Πράσινες διαδρομές και ξεχωριστές αγωνιστικές στιγμές στην κοιλάδα του Αξιού!

12:34 - Ημερίδα με θέμα “Παιδική κακοποίηση-Διεπιστημονική προσέγγιση” διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 29 Μαΐου

13:27 - Μέρες παιδικού βιβλίου Ο Δημήτρης Μασλάμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

13:22 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

13:13 - Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη “Φλόγα της Μνήμης” για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

13:07 - ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:05 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ