Σακχαρώδης διαβήτης στην παιδική ηλικία - άρθρο της Κικής Παρτσανάκη για την ηλεκτρονική εφημερίδα pellanet.gr
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με κύρια χαρακτηριστικά τη δυτικού τύπου δίαιτα καιτην καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων στην παιδική ηλικία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπορούσε κανείς να συναντήσει μόνο σε ενήλικα άτομα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης που σήμερα βλέπουμε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και σε παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι κληρονομική και η συχνότητα εμφάνισής της ανέρχεται σε ποσοστό 0,5-1% του παγκόσμιου παιδικού πληθυσμού.
Οι αιτίες του διαβήτη στα παιδιά είναι διαφορετικές από αυτές στους ενήλικες. Έτσι λοιπόν ο Διαβήτης τύπου 1 μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, ενώ ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οφείλεται στη παχυσαρκία ή σε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Στα παιδιά, η έναρξη του διαβήτη πολλές φορές είναι απότομη. Μπορεί να προηγηθεί ένα στάδιο κατά το οποίο το παιδί παρουσιάζει κρίσεις υπογλυκαιμίας, ενώ τα συμπτώματα είναι: ανορεξία, ναυτία, εμετοί, κοιλιακά άλγη ή και διάσπαρτα άλγη, πολυουρία και δίψα, ξηρότητα του δέρματος, της γλώσσας και του στόματος γενικότερα, πτώση της θερμοκρασίας και της αρτηριακής πίεσης, ελάττωση της ενδοβολβικής πίεσης των οφθαλμών, απόπνοια οξόνης, ερυθρότητα παρειών και χειλιών, υπέρπνοια, βαθιά και παρατεταμένη αναπνοή, κεφαλαλγία και υπνηλία, ενώ σε βαρύτερες καταστάσεις επέρχεται κώμα και κυκλοφορική ανεπάρκεια.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο παιδικό διαβήτη η χρησιμοποίηση της ινσουλίνης είναι απαραίτητη. Οι κυριότερες μορφές της είναι:
• Η συνήθης κρυσταλλική ινσουλίνη.
• Η Protamin Zinc ινσουλίνη (PZI).
• Η Ν.Ρ.Η. και η goblin insulin.
• Η ινσουλίνη Semilente, Lente, Ultralente.
Βέβαια ο πλέον ριζικός τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η μεταμόσχευση του παγκρέατος ή νησιδίων του (ομάδες κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ορμόνες).Η εκπαίδευση καθώς και λήψη φροντίδας στην καθημερινότητα κρίνονται αναγκαίες για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειες τους. Η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητο να γίνεται από επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση σε παιδιατρικά θέματα.
Απώτερος σκοπός της είναι τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 να φτάσουν στην ενηλικίωση έχοντας πετύχει την ως ένα βαθμό ρύθμιση των δυσμενών επιδράσεων του διαβήτη.
Συνοψίζοντας, θα πρέπει να γίνονται συχνές μετρήσεις, συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, λήψη φαρμάκων και τήρηση προγράμματος σε ότι αφορά τις δραστηριότητες και τη διατροφή του παιδιού.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι μοντέρνες διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους με διαβήτη δεν διαφέρουν πολύ από αυτές των υγειών συνομηλίκων τους. Στην ουσία είναι υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατάλληλες για τον γενικό πληθυσμό, που μπορούν να υιοθετηθούν από όλη την οικογένεια του διαβητικού. Η μόνη διαφοροποίηση είναι πως οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνονται με τη τροφή πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονίζονται με τη δράση της ινσουλίνης και τη φυσική δραστηριότητα. Τα τρόφιμα που αναγράφουν ότι είναι για διαβητικούς δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή του παιδιού με διαβήτη۠ Είναι ακριβά, θερμιδικά πυκνά, υψηλά σε λίπος και αμφιβόλου σύστασης.Τα παιδιά με διαβήτη δεν υστερούν σε τίποτα των συνομήλικών τους, Αντίθετα μαθαίνουν από μικρά να προσέχουν τον εαυτό τους και να υπακούν σε βασικούς κανόνες πειθαρχίας. Απολαμβάνουν κάθε μέρα της ζωής τους στο έπακρο και έτσι προχωρούν και πετυχαίνουν υψηλούς στόχους. Γράφει η Κική Παρτσανάκη, νοσηλεύτρια | pellanet.gr
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Associations of Diabetes Mellitus with total life expectancy and life expectancy with and without cardiovascular disease, Archives of Internal Medicine, 2007, 167:1145-1151.
2) Short- Term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes: A population- Based cohort study, Stroke, 2007, 38:1739-1743.
3) Jameson P. Developing diabetes training programs for school personnel. School Nurse News, September 2004.
4) American Diabetes Association: Care of children and adolescents with type 1 diabetes (Position Statement), Diabetes care, 2005, 28:186-212.
Δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, 2014