pellatv
Live

Τα “καλά” της μακρόχρονης χρήσης ασπιρίνης

Οι άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη για πολύ καιρό, έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέλβιν Τσόι του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο "UEG Week 2007" της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology στη

Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 600.000 ανθρώπους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν ασπιρίνη κατά μέσο όρο επί 7,7 χρόνια (το ελάχιστο επί έξι μήνες) με όσους δεν έπαιρναν καθόλου ασπιρίνη. Διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη πιθανότητα κατά 47% για καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου, κατά 38% για καρκίνο του στομάχου, κατά 34% για καρκίνο του παγκρέατος και κατά 24% για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ανωτέρω καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ευθύνονται για το ένα τέταρτο σχεδόν όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος είναι ανάμεσα στους πέντε πιο θανατηφόρους καρκίνους πανευρωπαϊκά, ενώ συνολικά όλοι οι πεπτικοί καρκίνοι είναι υπεύθυνοι για το 30% των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για πολύ καιρό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο και για άλλους καρκίνους (λευχαιμία, πνευμόνων και προστάτη), αλλά όχι για όλους (μαστού, κύστης, νεφρών, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.).

Εξάλλου, μια πρόσφατη μελέτη είχε βρει ότι όσοι ασθενείς σταματούν να παίρνουν τακτικά την ασπιρίνη, είναι 37% πιθανότερο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους συνεχίζουν την ασπιρίνη.

Πηγη:pelladothe.gr

Δημοσιεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:20 - Την Παρασκευή τα εγκαίνια της 4ης Εμποροπανήγυρης στην Κρύα Βρύση- Θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

10:17 - Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος «Στον ήλιο με ασφάλεια»

10:15 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου: Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό

10:14 - Νατσιός: «Η οικογενειοκρατία ταυτίζεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή»

10:11 - Λάκης Βασιλειάδης: Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για Επαγγελματίες σε χωριά – οικισμούς δημοτικών ενοτήτων μεταξύ 500 και 1500 κατοίκων που πρέπει να δικαιούνται τη φορολογική έκπτωση 50% στο εισόδημα

13:34 - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΑΚΤΙΝΙΔΊΩΝ

13:32 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

13:30 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Άνω Σκοτίνα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

11:13 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ

11:08 - Νατσιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και την ηθική παρακμή»