pellatv
Live

Το δημητριακό που προστατεύει από τον διαβήτη

Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από διαβήτη.

Αυτοί είναι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια, οι καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Η μείωση των θερμίδων και της πρόσληψης ζωικού λίπους και η αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο δημητριακό μπορεί να βελτιώσει γρήγορα την υγεία των ανθρώπων μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με το Lund University, το μυστικό βρίσκεται στο μείγμα διατροφικών ινών που περιέχει το κριθάρι, το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερευνήτρια Anne Nilsson δήλωσε ότι η επιλογή του σωστού μείγματος διατροφικών ινών μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε υγιείς μεσήλικες από τους οποίους ζητήθηκε να καταναλώνουν ψωμί παρασκευασμένο κατά μεγάλο μέρος από πυρήνες κριθαριού για 3 ημέρες, στο πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο. Περίπου 11-14 ώρες μετά το τελικό γεύμα της ημέρας οι συμμετέχοντες εξετάζονταν για δείκτες κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά την κατανάλωση του ψωμιού, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στις ορμόνες του εντέρου που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την όρεξη και αύξηση της ορμόνης που βοηθά στη μείωση της χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής. Με τον καιρό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition.

Πηγή: onmed.gr

Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:30 - Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τις Περιοχές Natura 2000

17:28 - Το δημογραφικό ζήτημα στο επίκεντρο του νέου τεύχους του Περιοδικού της Βουλής

17:24 - Τις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας – «Εδραιώνουμε την Ευρώπη ως την κορυφαία πλωτή ήπειρο»

17:21 - Εργασίες συντήρησης πρασίνου στη Νέα Εθνική Οδό   Θεσσαλονίκης- Έδεσσας (Παράκαμψη Παραλίμνης) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17:17 - Συνελήφθη ανήλικος στην Κατερίνη για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση καρτών ΑΤΜ – κλώνων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

13:42 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση TUTTOFOOD 2026

13:33 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»