pellatv
Live

ΣΤΑ ΠΣΕΑ ΑΚΑΡΠΙΑ, ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΠΑΓΕΤΟΣ

Ο καιρός περνάει και οι αγρότες για άλλη μία φορά βρίσκονται δέσμιοι του ΕΛΓΑ. Σε πολλές περιοχές του νομού μας, όπως στον Περαία, Άρνισσα και Κ. Γραμματικό οι παραγωγοί περιμένουν να τους εκτιμητές να ελέγξουν τα χωράφια τους, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν τόσο στα κεράσια όσο και στα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα από τον παγετό του προηγούμενου διμήνου. Στις αρχές του μήνα έλαβε χώρα μία συνάντηση με τον προϊστάμενο του τοπικού ΕΛΓΑ Μιχάλη Κουντουρά, όπου παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος της Έδεσσας Δ. Γιάννου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Καρυδόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής, οι οποίοι τόνισαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ότι ο παγετός που έπληξε την περιοχή μετά το χιόνι που έπεσε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μάιου, δημιούργησε οξύτατα προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής.
Δυστυχώς όμως, οι προεκτιμήσεις ζημιών που έγιναν, εξαιρούν και δεν καταγράφουν ως θύλακες ζημιάς από τον παγετό τα αγροκτήματα του χωριού Περαίας αλλά και τα αγροκτήματα των χωριών Άρνισσας και Κ. Γραμματικού. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές γιατί όπως αναφέρουν οι αγρότες «δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε αδρά τα ασφάλιστρα-χαράτσια του ΕΛΓΑ και όταν έχουμε ζημίες να περιμένουμε και ένα χρόνο για να πάρουμε κάτι πίσω ενώ τα έξοδα τρέχουν και έχουμε υποστεί τέτοια καταστροφή…». Εμείς επικοινωνλησαμε με τον προϊστάμενο του τοπικού ΕΛΓΑ Μιχάλη Κουντουρά, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εσωστρεφής- ο προηγούμενος προιστάμενος σε κάθε πρόβλημα μόνος του επικοινωνούσε για να υπάρχει ενημέρωση στους αγρότες- και με το ''ζόρι'' μας είπε ότι θα λυθούν τα προβλήματα σύντομα. Αιτιολόγησε τις καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωικού «δεν είναι δυνατόν να δούνε 50 γεωπόνοι 150 χωριά άμεσα. Οι αγρότες ξέρουν ότι πρέπει να αφήνουν ''μάρτυρες'' στα χωράφια». Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Χ. Χατζηαντωνίου μας μίλησε για το θέμα των εκτιμήσεων και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο νομού, από πλευράς γεωπόνων. Όπως είπε από όλη την Ελλάδα η μεγαλύτερη ζημία έχει καταγραφεί στο νομό της Πέλλας, σε δεντρώδεις καλλιέργειες αλλά και βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά, οπότε αυτό καθιστά δυσχερή την έγκαιρη εκτίμηση. «Επιστρατεύσαμε όσο προσωπικό μπορούσαμε για να εκτιμηθεί όλη η παραγωγή όσο ήταν ακόμη στα δέντρα, κυρίως να εκτιμηθούν τα κεράσια που είναι μια παραγωγή σε εξέλιξη. Η όλη διαδικασία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετικά είμαστε σε καλό επίπεδο σε σχέση με το επίπεδο ζημίας καθώς το προσωπικό είναι ελάχιστο…Τα μηνύματα που έχω εγώ είναι ότι πάμε καλά, αλλά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές θα το δούμε άμεσα. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Ήδη κοινοποιούμε ζημίες στα λαχανικά του πρώτου διμήνου του 2012, αλλά είναι και η ακαρπία και τα υπόλοιπα φαινόμενα…σε λίγο θα έχουμε πλήρη άποψη για όλα τα αγροτεμάχια στο νομό. Το ζήτημα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την ακαρπία σε σχέση με τον παγετό. Όπως διαπιστώθηκε, μπορεί σε ένα ΔΔ να υπάρχει ακαρπία σε μεγάλο τμήμα του, το οποίο καταγράφεται στον φάκελο ΠΣΕΑ, αλλά μπορεί σε ένα σημείο, πχ σε ένα λαγκάδι να υπάρχει παγετός ακτινοβολίας και κάποια τέτοια τμήματα να αποζημιωθούν ως παγετός. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί. Υπάρχει βέβαια μια αντίθεση από τους αγρότες, αλλά οι επιστήμονες το τεκμηριώνουν οπότε δεν μπορούμε εμείς να πούμε κάτι διαφορετικό».

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου, 2012


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

23:16 - Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ – ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

16:13 - τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

14:20 - Ο Δήμος Σκύδρας τίμησε τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

21:42 - Συνέντευξη με τον Ηλία Πανίδη, στον PellaFm 103,3

11:30 - Συνέντευξη Ευρωβουλευτή, Ν. Φαραντούρη στον PellaFm 103,3

12:02 - Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, Σταύρο Αναγνωστόπουλο στον Pellafm 103,3

16:08 - Σύλληψη για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

15:55 - ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ