pellatv
Live

Τα οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν

Επιβεβαίωση του καλού κλίματος μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επαναφορά της θετικής ατζέντας, συνεργασία σε τουρισμό και μια πρόσκληση για επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη είναι κάποια από τα οφέλη που αποκόμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθη το ζήτημα των «Γκιουλενιστών στην Ελλάδα» αλλά και της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Παράλληλα για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών κάτι που ο Ερντογάν δεν απέρριψε. Ο Τούρκος πρόεδρος επιπλέον έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνάντηση Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα Ασφαλείας.

Παρότι ο πήχης για το Κυπριακό μπήκε από την αρχή χαμηλά, η κινητικότητα μεγάλη, το παρασκήνιο των διπλωματικών διεργασιών εντατικό και ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Την πρωτοβουλία έχει φυσικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ελληνική πλευρά θεωρώντας πως το ονοματολογικό της πΓΔΜ έχει πάρει το δρόμο του και ελπίζοντας για θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ρίχνει τώρα το βάρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας έμφαση στην οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης.

Η πρόσκληση Ερντογάν στον κ. Τσίπρα είναι ένα σημαντικό βήμα και η ελληνική διπλωματία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φροντίσει ώστε να γίνει σύντομα ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμαυτής της διμερούς συνάντησης.

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να συμπεριληφθούν ακόμη Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Πηγή: cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:51 - 10η Ημερίδα για τα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

11:37 - Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών στηρίζει τη μητέρα, στηρίζει τις δράσεις για υγιή βρέφη, στηρίζει και ευαισθητοποιεί για την αξία του μητρικού θηλασμού

11:31 - Η Νέα Πέλλα γερνάει, το ΚΑΠΗ παραμένει κλειστό και οι ηλικιωμένοι στη μοναξιά τους

10:53 - ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2026

19:21 - Εγκληματική αδράνεια για το κλειστό ΚΑΠΗ της Νέας Πέλλας. Ποιοι βολεύονται!

11:41 - FoodTech Hackathon 2026

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00