pellatv
Live

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, μνήμη του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά - πολιούχου της Έδεσσας, εορτάσθηκαν με ιδιαίτερη επισημότητα τα 113α Ελευθέρια της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό και η ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης τελέσθηκαν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία της εορτής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γεννάδιος Βελκογιαννίδης, ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, αναφερόμενος στον Ευαγγελιστή Λουκά. Περιέγραψε την ζωή και το έργο του υπογραμμίζοντας την συγγραφή του ομωνύμου του Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων καθώς και το χάρισμα της αγιογραφίας ιερών εικόνων. Αναφέρθηκε επίσης στους ήρωες της Πατρίδος μας, οι οποίοι χάρη στο θάρρος και την αυτοθυσία τους κατόρθωσαν την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό, και προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους καθώς και το παράδειγμα του εορταζομένου αγίου.
Μετά το πέρας την Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλεως προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Μετείχε επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας, κ. Στέφανος, καθώς και μεγάλος αριθμός κληρικών. Στην Δοξολογία παρέστη ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου.
Την Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλεως τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης παρέστη στην στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ >>> https://photos.app.goo.gl/XAa9tsFXQoDr8BLL6

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:08 - «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2026»

16:46 - Κέντρο Καινοτομίας στην Πέλλα, αλλά ποιος θα αναδείξει τον τόπο;

13:15 - Το αγκάθι του Χριστού σιωπηλός μάρτυρας του Γολγοθά στον Αλιάκμονα

17:30 - Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τις Περιοχές Natura 2000

17:28 - Το δημογραφικό ζήτημα στο επίκεντρο του νέου τεύχους του Περιοδικού της Βουλής

17:24 - Τις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας – «Εδραιώνουμε την Ευρώπη ως την κορυφαία πλωτή ήπειρο»

17:21 - Εργασίες συντήρησης πρασίνου στη Νέα Εθνική Οδό   Θεσσαλονίκης- Έδεσσας (Παράκαμψη Παραλίμνης) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17:17 - Συνελήφθη ανήλικος στην Κατερίνη για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση καρτών ΑΤΜ – κλώνων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

13:42 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση TUTTOFOOD 2026

13:33 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ