pellatv
Live

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Στα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν από τα πρωτοφανούς εντάσεως καιρικά φαινόμενα το απόγευμα της Τρίτης (2/7), βρέθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος από το Σάββατο πρωί και μέχρι αργά το βράδυ και την Κυριακή περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια την έκταση, το μέγεθος των καταστροφών αλλά και την απόγνωση των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός επισκέφθηκε τα χωριά Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Ξανθόγεια, Παναγίτσα, Ζέρβη, Κορυφή, Σαρακηνούς, Κερασιά, Καρυδιά, Άψαλος, Μοναστηράκι, Μεγαπλάτανο και κατέστη μάρτυρας της ολοκληρωτικής καταστροφής που προξένησε η σφοδρή χαλαζόπτωση, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους, στις δεντρώδεις καλλιέργειες, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα κεράσια, βερίκοκα, αχλάδια , σταφύλια, που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής ή της ωρίμανσης.

Η χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, ήταν τέτοιας έντασης και έκτασης που στην κυριολεξία έριξε την παραγωγή στο έδαφος και αυτή που έμεινε στα δέντρα είναι τελείως διαλυμένη. Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών μιλάνε για πρωτοφανές φαινόμενο, για ένα είδος τυφώνα που μέσα σε 10 λεπτά όχι μόνο κατέστρεψε την παραγωγή, αλλά και δέντρα ξερίζωσε, παλμέτες έριξε, αντικείμενα εκσφενδόνισε κι ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.

Ο Γιώργος Καρασμάνης βίωσε από κοντά την δεινή θέση, τα αδιέξοδα που έχουν περιέλθει από την ολοκληρωτικά κατέστραμενη παραγωγή  και την ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, με τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς χαμένους και μαζί τους χαμένη κάθε ελπίδα για εισόδημα.

Ο πρώην υπουργός τους διαβεβαίωσε, ότι οι ζημιές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν χρειάζεται κανενός παρέμβαση. Είναι υποχρεωμένος ο οργανισμός να δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες, όπως προεκτιμήσεις, υποβολή δηλώσεων, αντικειμενικές εκτιμήσεις και ακριβοδίκαιες αποζημιώσεις.

Και μάλιστα θα εισηγηθεί στον νέο Υπουργό, σε παραγωγές που είναι ασυγκόμιστες να εφαρμοστεί το άρθρο "περί συλλογικών εκτιμήσεων" (άρθρο 18.2 της ΚΥΑ 157502/ 27.7.2011), σε περίπτωση μεγάλων ζημιών στις οποίες παρατηρείται ομοιογένεια, μπορεί με απόφαση του Δ.Σ. κατά παρέκκλιση των διαδικασιών να διενεργηθεί συνολική εκτίμηση. Αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει, όπου είναι αναγκαίο να γίνουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Ώστε, το φθινόπωρο να πάρουν τις αποζημιώσεις οι πληγέντες παραγωγοί, για τους οποίους τίθεται και θέμα επιβίωσης μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες τους.

Ο πρώην υπουργός θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στις διαδικασίες μέχρι την δίκαιη αποζημίωση.

Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου, 2024


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:28 - Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

15:26 - Κλειστό το ΚΕΠ Κονταριώτισσας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

15:22 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν θα χαρίσουμε την ατζέντα για την ασφάλεια του πολίτη στη συντηρητική παράταξη»

15:20 - Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

11:37 - Θεσσαλονίκη: Βρήκαν τους κλέφτες που άρπαξαν κοσμήματα 100.000 ευρώ προσποιούμενοι τους… τεχνικούς!

11:35 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:24 - Πτήση μαρτύριο από Δουβλίνο για Ηράκλειο -Νεαροί Ιρλανδοί έπιναν και κάπνιζαν μέσα στο αεροπλάνο

11:21 - Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου – 50 χρόνια Δημοκρατίας

11:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ

11:17 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ