pellatv
Live

Δασικά αυθαίρετα: Ήρθε η ώρα να τα δηλώσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα, πιθανώς εντός του Αυγούστου, ώστε να δηλωθούν για να σωθούν (τουλάχιστον προσωρινά) από την κατεδάφιση όσα κτίσματα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή εντός «χωριών αυθαιρέτων»

 

Εντός του Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πύλη για την υπαγωγή των παράνομων δασικών κτισμάτων σε καθεστώς αναστολής κατεδάφισης, με παράβολο 250 ευρώ. Η νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ετέθη χθες σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Τετάρτη, αν και δεν ορίζει την ακριβή ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, οριστικοποιεί την καταληκτική ημερομηνία που θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο, είναι έτοιμη εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο ποτέ δεν άνοιξε τις ψηφιακές της πύλες, αν και η λειτουργία της αναμενόταν από τις αρχές του 2021. Πλέον, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΝ, όλα είναι έτοιμα και από τον επόμενο μήνα θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, τα οποία βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων – δηλαδή σε… χωριά αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί κυρίως σε περιοχές με υψηλή αξία γης, όπου πλέον έχουν διαμορφωθεί… τετελεσμενα – να τα δηλώσουν ώστε να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί (πρόστιμα, εντολή κατεδάφισης) ή να αποφευχθούν νέες, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον, δηλαδή το πώς θα αντιμετωπίσει τελικά η Διοίκηση τα συγκεκριμένα αυθαίρετα. Προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν προβλέπεται για κτίρια που έχουν κριθεί ή θα κριθούν ως επικίνδυνα.

Εάν τελικά, μετά την κύρωση του Δασικού Χάρτη κριθεί ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί, ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να καταβάλει και πρόστιμο υπέρ του Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει εξίσωσης με παραμέτρους την αξία του, την παλαιότητα και την επιφάνειά του.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:47 - ΕΕ και Βρετανία ετοιμάζουν αμυντική συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαΐου στο Λονδίνο

13:00 - Έκλεψαν 3,5 τόνους κάρβουνα από μάντρα στους Θρακομακεδόνες

12:31 - Θεσσαλονίκη: Μετρό και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μείωσαν τους αέριους ρύπους στην πόλη -Τα στοιχεία

12:30 - Δήμας: Πρωτοποριακό και καινοτόμο το Flyover για τα ελληνικά δεδομένα -Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

09:35 - Η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, σύμφωνα με μεταφραστική εταιρεία

09:27 - Θεσσαλονίκη: Κανονικά σήμερα τα ταξί στους δρόμους -Ανεστάλη η απεργία

13:48 - Ηράκλειο: Συνελήφθη 37χρονος που έκρυβε όπλα στο σπίτι του

13:44 - Η ΕΕ παγώνει και εκείνη τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, μετά την κίνηση Τραμπ

13:41 - Αλήθεια ή μύθος: Λειτουργεί η αφαίρεση μαγνητών από το ψυγείο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;