pellatv
Live

Διπλό «θερμό μέτωπο»

με τους πρατηριούχους και τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, έχει δημιουργηθεί στον κλάδο διακίνησης των καυσίμων. Οι διαπραγματεύσεις με τους αυτοκινητιστές παραμένουν άκαρπες, ενώ στο «μέτωπο» των βενζινοπωλών η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του πλαφόν. Συνελήφθη πρατηριούχος για παραβίαση της ανώτατης τιμής πώλησης. Την Τρίτη εκπρόσωποι του κλάδου των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης πέρασαν την πόρτα του υπουργείου προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τον γγ Χάρη Τσιόκα. Μετά τη συνάντηση οι αυτοκινητιστές δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν «μια από τα ίδια», καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί, και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάτος, τόνισε η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αφού, όπως σημείωσε, οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα. Οι αυτοκινητιστές εμφανίζονται όμως καθησυχαστικοί ότι δεν θα παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων, καθώς από τη μια πλευρά τα βυτιοφόρα των εταιρειών προμηθεύουν τα πρατήρια, ενώ και οι ίδιοι καλύπτουν τις ανάγκες σε καύσιμα τα πλοία, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων κ. Γιώργος Τσάμος, είπε ότι ζήτησαν να τους δοθούν εγγράφως διαβεβαιώσεις για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο, κάτι, που όπως είπε ο κ. Τσάμος, ο υπουργός αρνήθηκε. Πάντως, αργότερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, οι αρμόδιοι υφυπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιηθούν στα πρώτα νομοσχέδια τα τρία επίμαχα αιτήματα. Την Τετάρτη αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών θα μεταβεί στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου θα γίνει η ακρόαση των φορέων.

Προειδοποίηση Ρέππα Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προειδοποίησε ότι «η επίταξη αφορά όχι μόνο το μέσο, αφορά και την υπηρεσία. Δεν είναι το όχημα μόνο αυτό το οποίο έχει υποχρέωση ο μεταφορέας να διαθέσει για να εκτελείται το μεταφορικό έργο, αλλά πρέπει να διαθέσει και τις δικές του υπηρεσίες». Προς επανεξέταση το πλαφόν

Την Τετάρτη αναμένονται τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του πλαφόν στα υγρά καύσιμα με επικρατέστερο σενάριο την επιβολή νέας τιμής, που θα ισχύει και πάλι μόνο για τα πρατήρια.
Αυτό προέκυψε από το μπαράζ επαφών που είχε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους του κλάδου. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις πρατηριούχων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) κ. Κιούσης, υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα με τον κλάδο να «τοποθετεί» τη νέα τιμή στα 1,52 ευρώ το λίτρο.

Το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνο Ρόβλια και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο και η τιμή που θα ανακοινωθεί αύριο και πάλι θα αφορά μόνο τα πρατήρια. Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι την Τρίτη στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά. Δίωξη κατά βενζινοπώλη Εντούτοις, την Τρίτη υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν. Σε βάρος του επιχειρηματία ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του αγορανομικού κώδικα σε συνδυασμό με την απόφαση για το πλαφόν στο 1,47 ευρώ. Ο βενζινοπώλης προσκόμισε τιμολόγιο αγοράς με τιμή στο 1,51 ευρώ.
Από το υπουργείο σημειώνεται ότι στο εξής θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις, αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διαοπίστωσαν από τοςυ ελέγχους ότι περίπου το 5% των πρατηρίων πωλούν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη» τόνισε το μεσημέρι, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επισήμανε ότι «οι εντατικοί έλεγχοι έφεραν αποτελέσματα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε».Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών επέρριψε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος «γιατί άλλα τους υποσχέθηκε και άλλα έκανε».Από την άλλη πλευρά απηύθυνε έκκληση στους αυτοκινητιστές να μην «τινάξουν στον αέρα την οικονομία της χώρας με τις κινητοποιήσεις τους». Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών «θα οδηγήσει στη μονοπώληση και στη συγκέντρωση του μεταφορικού έργου σε λίγες μονοπωλιακές επιχειρήσεις και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνεται απαραίτητος ο δημόσιος έλεγχος του κρίσιμου στρατηγικού τομέα του πετρελαίου». Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook