pellatv
Live

Νέα κρούσματα φυματίωσης

Απειλητικές διαστάσεις τείνει να λάβει και πάλι η ξεχασμένη νόσος της φυματίωσης.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου δέκα νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα, οπότε υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος.
Κύριες αιτίες είναι η μείωση των μέτρων πρόληψης, η εμφάνιση πολυανθεκτικών μορφών του βακτηρίου της φυματίωσης εξαιτίας της κακής χρήσης των φαρμάκων κυρίως σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η είσοδος οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και λαθρομεταναστών.
Την ίδια στιγμή περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι μολυσμένα με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Παρά την ύπαρξη δραστικών αντιφυματικών φαρμάκων και του εμβολίου BCG προσβάλλονται και νοσούν κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια άτομα, τα μισά από τα οποία για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό κάποιος αρρωσταίνει από φυματίωση για πρώτη φορά.
Απ’ αυτούς που μολύνονται, το 5%-10% θα αναπτύξει τη νόσο στη διάρκεια της ζωής του. Οι περισσότεροι νέοι ασθενείς είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών, ενώ 1.200.000 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης, σημειώνονται περίπου 2.000.000 θάνατοι, εκ των οποίων το 98% αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η θνητότητα σε ορισμένες χώρες της Αφρικής με υψηλή συχνότητα AIDS φθάνει το 50%. Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία εμφανίζεται μόνο το 2% των κρουσμάτων.
Πάντως, εάν η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μέσα στην επόμενη 20ετία υπολογίζεται ότι θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.
Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος Νικόλαο Γαλάνη, διευθυντή πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του 3ου Εθνικού Συμποσίου Φυματίωσης, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης, που είναι η 24η Μαρτίου.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι