pellatv
Live

ΟΧΙ στην υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος

Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέντε μορφές καρκίνου, δείχνει μεγάλη μελέτη σε Αμερικανούς μεσήλικες. «Στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου [κατά 20 έως 60 τοις εκατό] ήταν εμφανής στον καρκίνο του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα, συγκρίνοντας άτομα με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη, ποσοτικά, κατανάλωση κόκκινου κρέατος» γράφουν ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Medicine. Η ομάδα της Δρ Αμάντα Κρος ανέλυσε στοιχεία για 500.000 άτομα, ηλικίας 50 έως 71 ετών, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης υγείας. Σε διάστημα οκτώ ετών καταγράφηκαν 53.400 περιστατικά καρκίνου, αναφέρει το Reuters. Τα άτομα που κατατάχθηκαν στο ανώτερο 20% όσον αφορά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών διέτρεχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Οι διαφορές αυτές διατηρούνταν ακόμα και όταν στους υπολογισμούς λαμβανόταν υπόψη το κάπνισμα. Το φαινόμενο, υποθέτουν οι ερευνητές, οφείλεται στο κορεσμένο λίπος, τον σίδηρο και άλλες χημικές ουσίες του κρέατος, όπως οι μεταλλαξιγόνες ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Πάντως, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν φαίνεται να αυξάνει το ρίσκο για λευχαιμία, μελάνωμα, λέμφωμα, καρκίνο του στομάχου ή της ουροδόχου κύστης.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου, 2007


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:31 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Οδηγίες αυτοπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας «Atena» με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

16:28 - Λάμψη Ολυμπιονικών στο περίπτερο 1 του Υπουργείου Αθλητισμού που έκλεψε την παράσταση στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ

12:05 - Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση καταργεί τα όνειρα των μαθητών των ΕΠΑΛ

12:02 - Η ώρα τέλεσης του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία του Δήμου Δίου-Ολύμπου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

12:00 - Λάκης Βασιλειάδης στη ΔΕΘ: «Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πιο ευρωπαϊκή, πιο εκσυγχρονισμένη, πιο δυναμική»

11:57 - ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ι.ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

11:55 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Ανοίγουμε νέους δρόμους στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και ισχυροποιούμε την προστασία τους»

11:53 - Λάκης Βασιλειάδης: Υπογραφή σύμβασης και έναρξη υλοποίησης έργων για το Γ.Ν. Πέλλας ύψους 2,5 εκ ευρώ – Επέκταση ΜΕΘ Ν.Μ. Γιαννιτσών & Ανακαίνιση χειρουργείων Ν.Μ. Έδεσσας

11:45 - Κώστας Τσιάρας: Να δώσουμε χρήματα στην πραγματική παραγωγή Διονύσης Σταμενίτης: λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή

11:43 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ για τα την κρίση του Ροδάκινου