pellatv
Live

Περικοπές ετοιμάζει η Κομισιόν για την ΚΑΠ

Με προτάσεις, όπως η σταδιακή εξάλειψη των ποσοστώσεων γάλακτος, η αποσύνδεση της υποστήριξης για την παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος και άλλους περιορισμούς πληρωμών, η Κομισιόν προωθεί περικοπές στις αγροτικές ενισχύσεις, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Αναπτύσσοντας τα προτεινόμενα μέτρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αρμόδια επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ Μάριαν Φίσερ Μπόελ δήλωσε: «Ο Διαγνωστικός Έλεγχος αποσκοπεί στην απλοποίηση, την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ, καθώς και στην παροχή των απαραίτητων μέσων στους αγρότες για να αντιδρούν άμεσα στα μηνύματα της αγοράς και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, όπως την αλλαγή κλίματος και την αυξημένη ζήτηση σε τρόφιμα». Οι βασικότερες προτάσεις της Επιτροπής είναι οι εξής:

- Κατάργηση της αγρανάπαυσης: Η Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί η απαίτηση να διατηρούν οι αγρότες το 10% των αρόσιμων εκτάσεών τους σε κατάσταση αγρανάπαυσης. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού.

- Σταδιακή εξάλειψη των ποσοστώσεων γάλακτος μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

- «Αποσύνδεση της υποστήριξης», ήτοι αποσύνδεση της παροχής άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες. Σταματά δηλαδή ο συνδυασμός της καταβολής πληρωμών με την παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος. Εξαιρούνται οι επιδοτήσεις για τις θηλάζουσες αγελάδες και τα αιγοπρόβατα, για τις οποίες τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα συνδυασμένης υποστήριξης.

- Απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πληρωμές: Σε άλλα κράτη οι αγρότες λαμβάνουν ενισχύσεις βάσει των εισπράξεών τους κατά την περίοδο αναφοράς, και σε άλλα κράτη βάσει των εκταρίων. Η Επιτροπή προτείνει να δοθεί στα κράτη η δυνατότητα να στραφούν προς το σύστημα των κατά αποκοπήν πληρωμών.

- «Πολλαπλή συμμόρφωση» των γεωργών με προσθήκη νέων απαιτήσεων ώστε να διασφαλισθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη της αγρανάπαυσης και να βελτιωθεί η διαχείριση του νερού. Παράλληλα, οι παροχές θα μειώνονται όταν οι γεωργοί δεν τηρούν τους κανόνες για το περιβάλλον, την ευζωία των ζώων και την ποιότητα των τροφίμων.

- Μεταφορά κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις στην αγροτική ανάπτυξη: Σε όλους τους γεωργούς που λαμβάνουν περισσότερα από 5.000 ευρώ με την μορφή άμεσης ενίσχυσης, τα ποσά μειώνονται κατά 5% και τα προκύπτοντα κονδύλια μεταφέρονται στον προϋπολογισμό της αγροτικής ανάπτυξης. Προτείνεται μάλιστα να αυξηθεί το ποσοστό αυτό σε 13% μέχρι το 2012.

Τα ποσά που θα προκύψουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προγράμματα στους τομείς της αλλαγής του κλίματος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Μηχανισμοί παρέμβασης: Η Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί η παρέμβαση για το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και το χοιρινό κρέας. Για τα σιτηρά βοσκής προβλέπεται μηδενική παρέμβαση. Θα καθιερωθούν διαδικασίες υποβολής προσφορών για το μαλακό σιτάρι, το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

- Περιορισμοί πληρωμών: Τα κράτη-μέλη επιβάλλουν ελάχιστη πληρωμή 250 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση, για ελάχιστη έκταση ενός εκταρίου ή και για τα δύο.

Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου, 2008


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής