pellatv
Live

Χάνουν δουλειά οι οδοντίατροι με τον κόσμο να πηγαίνει στη Βουλγαρία

''Είμαι 23 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά. Έχω 5.500 καρτέλες ασθενών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλες απώλειες στη δουλειά μας. Η μείωση σε οδοντιατρικές εργασίες, όπως τοποθέτηση οδοντοστοιχιών και γεφυρών, φτάνει το 70%, ενώ κάποιες δαπανηρές εργασίες έχουν χαθεί τελείως".
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φλώρινας Γιώργος Ξανθόπουλος περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οδοντίατροι του νομού εξαιτίας της μετανάστευσης ελλήνων ασθενών στα γειτονικά Σκόπια για οδοντιατρικές εξετάσεις.
Μόλις 30 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Φλώρινα από τα σύνορα και άλλα 40 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη Μπίτολα, η οποία προσελκύει τους περισσότερους Έλληνες που επιλέγουν να φτιάξουν τα δόντια τους στα Βαλκάνια.
Βασικό κίνητρο για τους ανθρώπους αυτούς είναι οι μειωμένες τιμές, καθώς το κόστος για τις ίδιες οδοντιατρικές πράξεις είναι έως και δυόμισι φορές χαμηλότερο σε Σκόπια και Βουλγαρία σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, η τιμή για ένα σφράγισμα στη χώρα μας φτάνει τα 50 ευρώ, ενώ σε Σκόπια και Βουλγαρία κυμαίνεται στα 10-15 ευρώ, η τιμή για καθαρισμό δοντιών στην Ελλάδα είναι 60-70 ευρώ έναντι 10-15 ευρώ στις γειτονικές χώρες, μία τεχνητή οδοντοστοιχία κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ στην Ελλάδα και μόλις 300 ευρώ στα Σκόπια, ενώ για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αλλαγής οδοντοστοιχίας και τοποθέτησης γεφυρών το κόστος φτάνει περίπου τα 2.800 ευρώ, τη στιγμή που στις όμορες βαλκανικές χώρες κοστίζει 1.200 ευρώ.
Το ίδιο πρόβλημα βιώνουν και άλλοι οδοντίατροι, κυρίως από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει γειτνίαση με βαλκανικές χώρες και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έτσι οι οδοντίατροι μένουν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα, εκτός από τους ασθενείς, να... μεταναστεύουν και οι ίδιοι σε βαλκανικές χώρες, προκειμένου να έχουν πελατεία.
"Εμείς συνορεύουμε με τη Βουλγαρία και πληττόμαστε περισσότερο. Είναι αδιανόητο να γίνει αλλαγή οδοντοστοιχίας ή τοποθέτηση γέφυρας μέσα σε μόλις δύο ραντεβού και χωρίς να τους παρακολουθεί κατόπιν ο γιατρός. Και όμως, αυτό κάνουν οι οδοντίατροι των γειτονικών χωρών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά προβλήματα στους ασθενείς, οι οποίοι έρχονται στη συνέχεια σε μας για τους βοηθήσουμε. Μάλιστα, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Από τον Μάρτιο και μετά έχουμε διαπιστώσει μείωση της δουλειάς μας κατά 30%, γεγονός που οφείλεται και στην οικονομική κρίση", επισημαίνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών Ηλίας Κουτροβέλης.

Κίνδυνοι για την υγεία
Οδοντοστοιχίες από... νάιλον, τοποθέτηση γέφυρας η οποία καταλήγει να δημιουργήσει απόστημα, αλλά και μόλυνση από ηπατίτιδα είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν οι οδοντιατρικές πράξεις σε Βουλγαρία και Σκόπια.
"Οι μικροβιολόγοι λένε ότι καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας που πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων για οδοντιατρικές πράξεις οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ελέγχουν αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τα πρωτόκολλα απολύμανσης και αντισηψίας", τονίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Καραγιαννίδης.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας Κατερίνα Φυσικούδη αναφέρει ότι έχει αρχίσει και η μετανάστευση παιδιών, ενώ επισημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει φρένο στη διαρροή ασθενών, ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, ώστε τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ να συνεργάζονται αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά.
Για οικονομική αιμορραγία κάνει λόγο η γενική γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ως χώρα "εξάγουμε οδοντιάτρους" και συμπληρώνει "Σίγουρα υπάρχουν καλοί και κακοί οδοντίατροι, είτε εδώ είτε σε Βουλγαρία και Σκόπια. Ωστόσο, οι πολίτες που καταφεύγουν στα Βαλκάνια δεν έχουν τη δυνατότητα του προσωπικού γιατρού. Αν χρειαστεί άμεση πρόσβαση σε οδοντίατρο, δεν θα την έχει, διότι μεσολαβούν 200 χιλιόμετρα".

Τιμές του... 1993
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, που αυξάνουν το κόστος των υλικών που προμηθεύονται, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, οι συνεχείς αυξήσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών και η επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτινάξει τα λειτουργικά έξοδα των ελλήνων οδοντιάτρων. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την περιοχή των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, είναι λογικό να οδηγεί σε υψηλότερο κόστος οδοντιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ωστόσο, το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη είναι η ουσιαστική έλλειψη κάλυψής της από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. "Είναι απαράδεκτο γεγονός οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο ΟΠΑΔ, τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ταμεία της χώρας μας, αναγνωρίζει ως δαπάνη για ένα σφράγισμα το ποσό των 6,86 ευρώ, τιμή καθηλωμένη από το 1993", τονίζει.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει αποδεχτεί την επιστημονική μελέτη κοστολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων που έχει εκπονήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, κάτι που, αν εφαρμοστεί, θα μπορέσει να φρενάρει τη διαρροή των ελλήνων ασθενών. "Οι έλληνες οδοντίατροι έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης, παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διαθέτουν εξοπλισμό που πληροί όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε. (πιστοποιητικό CE), στοιχεία για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι όσον αφορά στους συναδέλφους άλλων χωρών, αφού η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην Ε.Ε. και δεν έχει εναρμονιστεί ακόμη με όλες τις προδιαγραφές, ενώ τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε.", λέει ο κ. Δεβλιώτης.

· Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους, θα δημιουργήσει κινητή οδοντιατρική μονάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης, η λειτουργία της μονάδας θα ανακοινωθεί σύντομα και σε αυτήν οι οδοντιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές οδοντιάτρους.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook