pellatv
Live

Μετά από έναν αιώνα, θα επιτραπεί ξανά το κολύμπι στον Σηκουάνα! Τι αποφάσισαν στο Παρίσι

Σχεδόν 25 χρόνια αφότου ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε στους κατοίκους του Παρισιού ότι θα μπορούν μέσα σε μια τριετία να κολυμπούν στον Σηκουάνα, η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον ποταμό μετά την Ολυμπιάδα του ερχόμενου έτους.

Οι τρεις αυτές περιοχές του Σηκουάνα, έναντι του Île Saint-Louis στο κέντρο του Παρισιού, στο Και ντε Γκρενέλ στο 15ο διαμέρισμα και στο Μπερσί στο 12ο διαμέρισμα, θα οριοθετούνται από σημαδούρες και θα επιτηρούνται από ναυαγοσώστες.

Οι ζώνες κολύμβησης του Σηκουάνα στο Παρίσι θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και στις αποβάθρες θα υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες για τους κολυμβητές και χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημαρχείο.

Η δήμαρχος Ινταλγκό εξέφρασε την επιθυμία της η κολύμβηση στον Σηκουάνα να είναι μια «μείζονα κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, κατά τους οποίους ο ποταμός θα περιλαμβάνεται στο σκηνικό της τελετής έναρξης και θα φιλοξενήσει τρεις υδάτινους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τριάθλου.

Η Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού από το 2014 και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2022, ανέβασε πρόσφατα στο Twitter ένα βίντεο με τους αντιδημάρχους της να «κάνουν την πρώτη βουτιά» και να υπόσχονται ότι «σύντομα θα έρθει η σειρά σου - και δική μου».

Κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από έναν αιώνα!
Η κολύμβηση στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί από το 1923, όταν οι Αρχές του Παρισιού απαγόρεψαν τα σκάφη με ανοιχτό πυθμένα για κολυμβητές, που συνωστίζονταν στις αποβάθρες, λόγω των κινδύνων από την κυκλοφορία φορτηγίδων και σκαφών αναψυχής και τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του νερού.

Ωστόσο, εδώ και επτά χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαριότητας στα νερά του Σηκουάνα, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, και τώρα αποδίδουν καρπούς, όπως λένε οι Αρχές, καθώς οι συχνές λήψεις δειγμάτων πέρυσι έδειξαν ότι υδατογενή βακτήρια -ιδίως E coli και εντερόκοκκοι- είχαν υποχωρήσει σε ασφαλή για κολύμβηση επίπεδα για περισσότερο από το 90%, του χρόνου.

Μόνο μετά από περιόδους ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων υποβαθμιζόταν η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα και μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο δήμος του Παρισιού υποσχέθηκε ότι όταν επιτραπεί επίσημα η κολύμβηση στον Σηκουάνα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά δειγματοληψίες.

Γιγάντια επιχείρηση καθαρισμού του Σηκουάνα
Στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού του Σηκουάνα μπήκαν στο σταυρόνημα των Αρχών κατοικίες, επιχειρήσεις και σκάφη που αδειάζουν τα λύματα στο ποτάμι, ενώ βελτιώθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δημιουργήθηκαν τεράστιες λεκάνες αποθήκευσης για να εμποδίζουν τα γεμάτα βακτήρια λύματα να καταλήγουν μετά τις βροχές στον Σηκουάνα.

Το δημοτικό συμβούλιο λέει ότι η κολύμβηση στον Σηκουάνα στις τρεις αυτές ζώνες της γαλλικής πρωτεύουσας θα καταστήσει πιο βιώσιμο στο μέλλον το Παρίσι, όπου οι θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανώς να εκτοξευθούν μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

Πηγή:iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου, 2023


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Εργασίες καθαρισμού οδοστρώματος στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:21 - Δήμος Πέλλας-ΔΕΥΑΠ: Προσοχή στην κατανάλωση του πόσιμου νερού!

14:19 - Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

14:15 - Περισσότερα από 22 κιλά ηρωίνης κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας – Ήταν καλά κρυμμένα μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι

14:02 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

13:55 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΟΣΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣΙ

13:54 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα

13:52 - Προωθώντας τη συνδεσιμότητα στην ύπαιθρο της Κεντρικής Μακεδονίας και γεφυρώνοντας το “ψηφιακό χάσμα” της τρίτης ηλικίας – Συμμετοχικό εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου “XGain”

15:51 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

15:47 - Ακύρωση προγραμματισμένης συναυλίας Κλασικής Μουσικής λόγω πένθεου