pellatv
Live

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στα 400 εκατ. € προστασίας των δασών

Γ. Μανιάτης για πρόγραμμα AntiNero: «Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στα 400 εκατ. € προστασίας των δασών» 

«Προχειρότητα, αδιαφάνεια, παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κακοδιοίκηση» κατήγγειλε με έμφαση παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα AntiNero για την προστασία των δασών, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Γ. Μανιάτης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία 212 συλλογικοτήτων και πολιτών για το κυβερνητικό πρόγραμμα AntiNero, «πρόληψης και προστασίας» δασικών οικοσυστημάτων ύψους 400.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η Ελλάδα αλλά και τις ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούν, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο έργο ζωτικής σημασίας. Όπως σημείωσε:

  1. Έργα του AntiNero δεν υλοποιούνται με βάση τις προβλεπόμενες δασικές μελέτες, αλλά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και με μόνο γνώμονα το κέρδος.
  2. Η εφαρμογή του προγράμματος παραβιάζει ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες, καθώς και διαδικασίες αδειοδότησης.
  3. Οι εργασίες «καθαρισμού» βιομάζας των δασών, πραγματοποιούνται στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους πυρκαγιών.
  4. Η αδιαφάνεια σχετικά με την οικονομική διαχείριση του προγράμματος είναι πρωτοφανής.

Ο Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημοσιονομική «διόρθωση - πρόστιμο» σχεδόν 30.000.000 που επέβαλλε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για παράνομη τεχνητή κατάτμηση συμβάσεων στα πλαίσια υλοποίησης του AntiNero. «Μια διόρθωση που γι΄ακόμα μια φορά θα κληθούν να την πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι» όπως σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νόημα.

«Τα δάση μας δεν είναι διαχειριστικά αντικείμενα αλλά φυσικός χώρος ζωής κοινοτήτων, ειδών, πολιτισμού και ιστορίας. Μέσα στην κλιματική κρίση, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της κοινωνίας μας» τόνισε ο Γ. Μανιάτης υπογραμμίζοντας με έμφαση «Η συγκεκριμένη αναφορά των πολιτών είναι μια κραυγή αγωνίας αλλά και πράξη δημοκρατικής δύναμης. Οφείλει να γίνει φωνή λογοδοσίας και υπεράσπισης της φύσης και της δημοκρατίας. Σήμερα η ευθύνη αυτή βρίσκεται στα χέρια μας».

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης ΕΔΩ

Για επικοινωνία: [email protected]

Tel. +32 2 28 45649, +30 210 3603073

Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .

11:55 - «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»