pellatv
Live

5 τρόποι να χρησιμοποιείς τα υπολείμματα τροφών

Όταν ήσουν παιδί θα είχες ακούσει σίγουρα τη φράση “Μην πετάς το φαγητό σου, κάποια παιδάκια πεινάνε”. Με τα χρόνια και όταν έμεινες πια μόνος σου κατάλαβες ότι όντως μεγάλη ποσότητα φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά βάζουμε στοίχημα πως δεν μπόρεσες ποτέ να φανταστείς για τι ποσότητα μιλάμε. Κάθεσαι; Σύμφωνα με στοιχεία της WWF Ελλάς, μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Κάθεσαι ακόμα; Το ελπίζουμε γιατί έτσι μόνο θα μπορέσεις να διαβάσεις τους παρακάτω 5 πανέξυπνους τρόπους να χρησιμοποιήσεις τα υπολείμματα τροφών που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσες.

portokali

1. Φλούδες εσπεριδοειδών —> Ζαχαρωτά
Αφαιρούμε το λευκό τμήμα τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Τις τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με κρύο νερό. Μόλις βράσει, τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι προσθέτουμε 2 ½ φλιτζάνια νερό και 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη. Μόλις το μείγμα βράσει ρίχνουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρες. Σουρώνουμε για μια ακόμη φορά τις φλούδες, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγή βάζα.

2. Βάση λαχανικών —> Νέο φυτό
Κρατάμε τη βάση (περίπου 5 εκατοστά) από το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το φινόκιο και την τοποθετούμε σε ένα ποτήρι με λίγο νεράκι. Ύστερα από 5-7 μέρες τις φυτεύουμε. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε απευθείας και σκελίδες σκόρδο ή τη βάση/ρίζα από το κρεμμύδι. Εάν πάλι μάς έχουν περισσέψει μυρωδικά, κόβουμε ένα κλωναράκι των 7,5 εκατοστών και το τοποθετούμε σε ένα ποτηράκι με νερό. Μόλις βγάλει ρίζες των 2 εκατοστών το φυτεύουμε. Τέλειο;

3. Φύλλα καρότων —> βάση για σαλάτες και σάλτσες
Μπορούμε να τα κόψουμε, να τα βράσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν όλα τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, για να φτιάξουμε πέστο ή απλά μια πεντανόστιμη σαλάτα.

ypoleimata trofwn

4. Φλούδες λαχανικών —> Ζωμός
Αντί να αγοράζουμε ζωμό λαχανικών σε κυβάκι από το σούπερ μάρκετ, βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλες τις φλούδες που μάς έχουν περισσέψει από το μαγείρεμα, αλάτι, μυρωδικά, όπως φύλλα δάφνης και μπόλικο νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 1½ ώρες. Μόλις κρυώσει, το φιλτράρουμε σε σίτα, πατώντας τα λαχανικά ελαφριά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

veloute kolokuthosoupa_124903157

5. Ταλαιπωρημένα λαχανικά —> Βελουτέ σούπα
Κρατάμε τα “χτυπημένα” κολοκυθάκια, τις ταλαιπωρημένες πατάτες και το μαραμένο σπανάκι, τα βράζουμε με το ζωμό, που φτιάξαμε, και ύστερα τα πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός για να φτιάξουμε την πιο νόστιμη και θρεπτική σουπίτσα.

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:42 - Έλευση Τιμίας Χειρός Αγίου Σπυρίδωνος στα Γιαννιτσά

12:38 - Θεοδώρα Τζάκρη – Στη συγκέντρωση της ομάδας πρωτοβουλίας αγροτών στις Αμπελιές

12:36 - Έως τις 16 Ιανουαρίου 2025 οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης κατοικιών – επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές κατά την κακοκαιρία στις 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2024

12:32 - Άμεση επαναφορά της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και άσκηση πρώτου δικαιώματος του δημοσίου σε προϊόντα πλειστηριασμού ζήτησαν οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Κυριακή Μάλαμα με τροπολογίες που κατέθεσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή

12:28 - ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΓ “Η ΠΕΛΛΑ” <>

12:27 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Προσωπικό και όλα τα μηχανήματα έργου του Δήμου επιχειρούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων λόγω των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση – Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες

12:23 - Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

12:48 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει το Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα

12:47 - Στους δρόμους η Αντικρίση για αστέγους και αδέσποτα!

12:45 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ