pellatv
Live

Επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Αλμωπίας (Πρόμαχοι, Βορεινό, Νεοχώρι, Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα, Νερόμυλοι)

Κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις

Η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2024, επισκέφτηκε τα χωριά του Δήμου Αλμωπίας που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 22 Μαΐου 2024. Το χαλάζι το οποίο έφτασε ακόμη και σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε σημαντική ζημιά  σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι και ποσοστό 100%.  Η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους Προμάχους, στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, στη Φιλώτεια, στη Φούστανη, στη Θηριόπετρα, στους Νερόμυλους όπου έγινε αποδέκτης της απόγνωσης των παραγωγών διότι ενώ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, λίγο πριν τη συγκομιδή, η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο.

Με δεδομένο ότι το εισόδημα των παραγωγών συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια, η κ. Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά σχετικά με τις προθέσεις του:

  1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και

 

  1. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ζημιές σε καλλιέργειες του Δήμου Αλμωπίας (Πρόμαχοι, Βορεινό, Νεοχώρι, Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα, Νερόμυλοι) από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 22 Μαΐου 2024»

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης 22/5/2024 πολλά  χωριά στο νομό Πέλλας προκαλώντας ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή πολλών καλλιεργειών.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, σε εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στους Προμάχους, στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, στη Φιλώτεια, στη Φούστανη, στη Θηριόπετρα, στους Νερόμυλους κλπ, δέχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλους όγκους από πυκνό χαλάζι. Το χαλάζι έφτασε ακόμη και σε μέγεθος καρυδιού και οι ζημίες που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι και ποσοστό 100%.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι αναγγελίες για τις ζημιές, οι γεωπόνοι - εκτιμητές περιορίζονται στις προεπισκοπήσεις των ζημιών και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις εκτιμήσεις πουθενά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια υπηρετούν σήμερα μόνο 19 υπάλληλοι (9 εκτιμητές και 10 κατέχοντες θέσεις ευθύνης) και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργή σύμβαση για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με αποτέλεσμα  να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας. 

Ο αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση διότι ενώ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, λίγο πριν τη συγκομιδή, η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο.

Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα χάσουν μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το  εισόδημα τους να συνεχίζει να μειώνεται,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες;

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV