pellatv
Live

Να μπει τέλος στο αδιέξοδο χιλιάδων πολιτών με τις αποποιήσεις κληρονομιάς

Το ζήτημα της προστασίας των πολιτών από την ακούσια ανάληψη κληρονομικών βαρών θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όπως τονίζουν, η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, για όσους δεν επιθυμούν να αποδεχθούν κληρονομιές με χρέη, αλλά τελικά επιβαρύνονται με αυτά λόγω ελλιπούς ή καθυστερημένης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία αποποίησης κληρονομιάς ξεκινά από τη στιγμή που ο δυνητικός κληρονόμος έχει  ενημερωθεί, η απουσία ενός επίσημου μηχανισμού ενημέρωσης αναγκάζει πολλούς πολίτες να εμπλακούν σε δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου να αποδείξουν τη χρονική στιγμή της ενημέρωσής τους. Επίσης, η νομοθεσία δεν επιτρέπει την πρόωρη αποποίηση κληρονομιάς, ενώ η απουσία υποχρέωσης των πρώτων κληρονόμων να ενημερώνουν τους επόμενους οδηγεί σε άνισες και άδικες καταστάσεις. Έτσι, μακρινοί συγγενείς, που δεν είχαν καμία επαφή με τον θανόντα, καταλήγουν να αντιμετωπίζουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και διώξεις από δανειστές.

Το πρόβλημα εντείνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και από την έλλειψη αναδρομικής ισχύος για οποιαδήποτε ρύθμιση, αφήνοντας πολλούς πολίτες σε δύσκολη θέση.

Για το λόγους αυτούς, οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να θεσπίσει υποχρέωση επίσημης ενημέρωσης των δυνητικών κληρονόμων από τους αποποιούμενους, τους δανειστές ή τις αρμόδιες αρχές και να αναγνωρίσει την πρόωρη αποποίηση κληρονομιάς, ώστε οι πολίτες να μην είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την ενημέρωση.

Επιπλέον, προτείνουν την αλλαγή του συστήματος, ώστε η αποδοχή κληρονομιάς να γίνεται με ρητή δήλωση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, αντί της αυτόματης διαδοχής, με στόχο να περιοριστούν οι περιπτώσεις ακούσιας ανάληψης χρεών.

Τέλος, ζητούν από το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής οποιασδήποτε νέας ρύθμισης για όσους βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες αποποίησης ή δικαστικής διαμάχης.

Σκοπός της ερώτησης είναι τελικά να ληφθούν μέτρα, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από τα περιττά έξοδα, την ψυχική καταπόνηση και τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για να βρουν το δίκιο τους.

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:43 - Πάμε θερινό σινεμά στην Έδεσσα

10:41 - Παρέμβαση Καρασμάνη για την Αγία Αικατερίνη του Σινά – Διεθνής σεβασμός και νομική κατοχύρωση

10:36 - Επίσκεψη του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού στην Πυροσβεστική Πάτρας

10:33 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:32 - Μουσική βραδιά από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

08:37 - Νατσιός για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το τέλος του σάπιου καθεστώτος μόλις άρχισε»

10:29 - Άσκηση επί χάρτου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 2025»: Ο Δήμος Πέλλας ενισχύει την Αντιπυρική Προστασία στην πιο ευάλωτη περιοχή του

10:26 - Παραχώρηση έκτασης γηπέδου Μεγαπλατάνου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στον Δήμο Αλμωπίας

10:23 - Παρουσίαση του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2025 Μια γιορτή Πολιτισμού που μεγαλώνει και εμπνέει

10:20 - Πρόγραμμα 21ου Olympus Marathon 2025