Mε αποκορύφωμα την κατάκτηση για δεύτερη φορά του Ρεκόρ Guinness με τα βουβαλίσια μπιφτέκια ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Την Κυριακή 24/5, περισσότερα από 4.000 μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, παρασκευάστηκαν και τηγανίστηκαν, με τη συνεργασία του συλλόγου Εστιατόρων Σερρών, των Βουβαλοτρόφων της Κερκίνης, των Ελλήνων και Ευρωπαίων Αρχιμαγείρων πετυχαίνοντας έτσι για πρώτη φορά, παγκόσμια, την παρασκευή και το τηγάνισμα χιλιάδων μπιφτεκιών, συνολικού βάρους 312,5 κιλών, μέσα σε τέσσερις ώρες. Έτσι μετά τη μεγαλύτερη μπουγάτσα, ο νομός Σερρών κατέκτησε ακόμη μια θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το «στοίχημα» για την κατάκτηση μιας θέσης στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness ήταν να παρασκευαστούν πάνω από 250 κιλά (meat balls) μπιφτέκια, κάτι που επιτεύχθηκε με το παραπάνω.
Για την παρασκευή χρειάστηκαν 305 κιλά κρέας από βουβάλι, εξήντα κιλά κρεμμύδια, τριάντα κιλά γάλα, φρυγανιά, πολλά μυρωδικά και βέβαια τέχνη και μεράκι από τους περίπου εβδομήντα μάγειρες που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος.
ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Άριστείδης Δρογαλάς, επεσήμανε ότι «Οι Σερραίοι κατόρθωσαν όχι μόνο να «σπάσουν» το ρεκόρ σε ό,τι αφορά το βάρος των μπιφτεκιών, αλλά και να προσδώσουν ένα νέο χαρακτηριστικό σ' αυτό, αφού το κρέας που χρησιμοποιήθηκε ήταν κρέας από βουβάλι, ένα κρέας με ιδιαίτερη γεύση, άπαχο και, κατά ομολογία των ειδικών, πολύ υγιεινό»
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου , της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ Νομού Σερρών , κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός του ρεκόρ Guinness πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ξένων επιχειρηματιών , ημερίδες και έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων από 13 Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα καθώς και συναντήσεις με Επιμελητήρια της Σερβίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας Ρουμανίας , Ουκρανίας και Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού εμπορίου( ΟΠΕ) και τις χορηγίες του ΕΠΑΝ ΙΙ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Λαϊκού Λαχείου.
Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου, 2009