pellatv
Live

Αντίγραφο μαρμάρινης κεφαλής του Αλέξανδρου από τα Γιαννιτσά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να μη βρέθηκε ποτέ στη Δύση (μολονότι πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς τα εκεί), αλλά αποτελεί έναν μυθώδη ηγέτη και για τους Δυτικούς, οι οποίοι τον απεικόνισαν με διάφορους τρόπους.

Ανάλογα έπραξε και η Ιταλία, που οργάνωσε μια έκθεση φωτογραφίας από 32 έργα της αρχαιότητας που δημιουργήθηκαν στην ιταλική χερσόνησο κατά τους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους με αφορμή το μύθο του Αλέξανδρου. Αυτή παρουσιάζεται πρώτη φορά και στην Ελλάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ακόμη και στα Σκόπια, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Μαρία Τζιράτσε, όμως “προϋπόθεση είναι η κάθε χώρα να έχει Ιταλικό Ινστιτούτο ή Ιταλική πρεσβεία και στα Σκόπια δεν υπάρχει κάτι ανάλογο”.

Την τελευταία φορά που είδαμε στη Θεσσαλονίκη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν το 1997 επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αφορούσε την εικαστική απεικόνισή του. Αυτή η έκθεση, όμως, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Απεικονίζονται γλυπτά, ψηφιδωτά δάπεδα, αγγεία και ορισμένα έχουν αναπαραχθεί φωτογραφικά σε φυσικό μέγεθος.
Το ιδιαίτερο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη είναι ότι πλάι στις φωτογραφίες παρουσιάζονται και αυθεντικά έργα. Το μουσείο συνεργάστηκε με τις εφορείες αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας και της Φλώρινας και έφερε χάλκινη σάρισα από την Ημαθία, χάλκινη ασπίδα από τη Βεγόρα της Φλώρινας, αντίγραφο μαρμάρινης κεφαλής του Αλέξανδρου από τα Γιαννιτσά, αντίγραφο του Αλέξανδρου ως Πάνα από την Πέλλα, μαρμάρινη κεφαλή νέου που απεικονίζεται με τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου του 2ου αι. μ.Χ., χρυσή δανάκη με απεικόνιση του Αλεξάνδρου ως κυνηγού, το χρυσό μετάλλιο του Aboukir με απεικόνιση της Ολυμπιάδας, ενεπίγραφο βάθρο με αναφορά τού ονόματος του Αλεξάνδρου, χρυσά και αργυρά νομίσματα. Επιπλέον, έπειτα από τρεις μήνες συντήρησης, παρουσιάζεται ανανεωμένο στο κοινό το χρυσό στεφάνι μυρτιάς, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2007 από το Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες (προέρχεται από τάφο της Κ. Μακεδονίας) και για τη διεκδίκησή του συνέβαλαν οι ιταλικές αρχές.
Επιπλέον, στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το Μέγα Αλέξανδρο.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι