pellatv
Live

Ιστορικές περιηγήσεις στα Γιαννιτσά – Αναζητώντας την κρυμμένη ιστορικότητα της πόλης

Μετά την περσινή ανταπόκριση του κοινού της πόλης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Πέλλας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV), συνεχίζουν τις ιστορικές περιηγήσεις στο αστικό τοπίο των Γιαννιτσών. Φέτος θα επαναληφθούν επιλεκτικά ορισμένες από τις περσινές διαδρομές και θα χαραχθούν νέες. Ξεκινώντας από τους εθνικούς αγώνες (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Κατοχή), στη συνέχεια θα αναζητήσουμε τα επάλληλα στρώματα ιστορίας (Εγνατία Οδός, Στρατόπεδο Καψάλη), θα ανακαλύψουμε την τοπική αρχιτεκτονική (από τις λεγόμενες Μακεδονικές Κατοικίες ως τη Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική) και θα καταλήξουμε στην «κρυμμένη υδάτινη πόλη» για να αναλογισθούμε τις κρήνες και τα γεφύρια της Πέλλας που χάθηκαν στον μετασχηματισμό του φυσικού τοπίου.

Τις περιηγήσεις σχεδιάζει η Δρ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχαιολόγος.

Η πρώτη περιήγηση είναι στο Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών (Μαύρο Άγαλμα). Ο επετειακός Οκτώβριος μας φέρνει μπροστά στο Μαύρο Άγαλμα, το εισόδιο, οροθετικό μνημείο που διαμόρφωσε την τοπική ταυτότητα.  Θα αφηγηθούμε την ιστορία του, θα φωτίσουμε τα μυστικά του και θα ανακαλέσουμε  προσωπικές μνήμες.

  • Υπάρχει κρύπτη κάτω από το Μαύρο Άγαλμα;
  • Ποια η σχέση του Μαύρου Αγάλματος με τον Σκεπτόμενο του Auguste Rodin και τον Angelus Novus του Paul Klee;
  • Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα ηρώα του μεσοπολέμου;
  • Τελικά ποιο είναι το σωστό: Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών ή Μαύρο Άγαλμα;

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μαύρου Αγάλματος.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:02 - Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ

10:49 - Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδήλωσης Δήμου Σκύδρας για την Κύπρο

10:47 - Δήμος Έδεσσας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

10:46 - Χωρίς πρόγραμμα ο Δήμος Έδεσσας για το πολιτιστικό καλοκαίρι – Η Έδεσσα στο προσκήνιο χάρη σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες

10:42 - Συνάντηση Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Δαμιανό

10:40 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Πέμπτη 10 Ιουλίου στο Λιτόχωρο (ΒιΠε, αθλητικό κέντρο, Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου)

10:20 - Την Παρασκευή τα εγκαίνια της 4ης Εμποροπανήγυρης στην Κρύα Βρύση- Θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

10:17 - Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος «Στον ήλιο με ασφάλεια»

10:15 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου: Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό

10:14 - Νατσιός: «Η οικογενειοκρατία ταυτίζεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή»