pellatv
Live

Εφαρμογή για κινητά ανιχνεύει τον κορωνοϊό

Μια νέα εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, η οποία, με βάση τον ήχο της φωνής, της αναπνοής και του βήχα, θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτόματα αν ένα άτομο πάσχει από τον COVID-19, δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το νέο εργαλείο είναι η καθηγήτρια Σεσίλια Μάσκολο, η οποία επιχορηγήθηκε πέρυσι με 2,5 εκατ. ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Οι ήχοι που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, φωνή, αναπνοή, βήχας, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ο COVID-19 συνδέεται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Με βάση ένα σύνολο δεδομένων, που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μπορούν να αναπτυχθούν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα την κατάσταση υγείας.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αυτό και την ασθένεια που προκαλεί, και σε μια περίοδο πανδημίας όπως η σημερινή, όσο πιο αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί κανείς να συλλέξει, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η κ. Μάσκολο.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα καταφέραμε να συνεργαστούμε στο Πανεπιστήμιο, να συλλάβουμε την ιδέα και με πόση επιτυχία ανταποκρίθηκε στο επείγον του πράγματος η ομάδα της Σεσίλια», δήλωσε ο καθηγητής Πιέτρο Τσικούτα από το εργαστήριο Cavendish του Cambridge. Ο καθηγητής Αντρέ Φλότο, Καθηγητής Αναπνευστικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου για την Πνευμονοπάθεια στο Νοσοκομείο Papworth του Cambridge, συνέβαλε στις κλινικές πτυχές της εφαρμογής.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Ακόμη, η εφαρμογή υποβάλλει στους χρήστες το ερώτημα εάν έχουν ευρεθεί θετικοί στον κοροναϊό. Η εφαρμογή θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν οι χρήστες τη χρησιμοποιούν. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

«Ύστερα από πολλές συζητήσεις με γιατρούς είδαμε ότι οι ασθενείς με covid-19 κρατούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο την ανάσα τους όταν μιλάνε και εκδηλώνουν ένα συγκεκριμένο ξηρό βήχα», εξηγεί η κ. Μάσκολο.

«Οι αλγόριθμοι μαθαίνουν τόσο πιο γρήγορα, όσο περισσότερα δεδομένα διαθέτουν και με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλο και πιο ακριβείς. Η εφαρμογή θα μπορούσε να ανιχνεύσει όχι μόνο τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και άλλα αναπνευστικά νοσήματα».

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds θα είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

 

 

 

kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, 2020


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι