pellatv
Live

Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν είναι για εμάς μια επέτειος βαρύγδουπων δηλώσεων κενών περιεχομένου. Συμβολίζει και αναδεικνύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τη δύναμη του αγώνα, τη δύναμη των εργατών όταν ενωμένοι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή θρησκεία ή εθνότητα, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί ημέρα - σύμβολο της παγκόσμιας ενότητας και αλληλεγγύης των εργαζομένων, ημέρα διεκδίκησης, αφετηρία νέων κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, τιμούν την Πρωτομαγιά ως ημέρα μνήμης της μακρόχρονης προσφοράς και των θυσιών του Εργατικού Κινήματος για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την χώρα μας και την ελληνική κοινωνία, αντιμέτωπη με συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε αδιέξοδα. Προβλήματα που αγγίζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους. Η αγροτική παραγωγή παρουσιάζει συνεχή συρρίκνωση με αποτέλεσμα ο μικρός αγρότης να αντιμετωπίζει με αγωνία και αβεβαιότητα το μέλλον. Μεταποιητικές μονάδες βάζουν λουκέτο και μεταφέρονται σε χώρες χαμηλού κόστους, στις οποίες τα εργατικά δικαιώματα, η ασφάλιση και οι αξιοπρεπείς μισθοί αποτελούν κενό γράμμα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κοινή συνείδηση ότι οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τους ορατούς κινδύνους αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα εποχή. Οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στα ασφαλιστικά συστήματα για να είναι αποδεκτές, θα πρέπει να είναι συμβατές με το κοινωνικό σύστημα αξιών πάνω στο οποίο έχουν δομηθεί οι Ευρωπαϊκές Κοινωνικές, όπως είναι η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότητα των ευκαιριών, η κοινωνική συνοχή σε συνδυασμό με την ανάληψη της Ατομικής ευθύνης, υπό την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται σε ευρύτατη κοινωνική συναίνεση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ριζικές τομές στα εργασιακά ζητήματα, με βασικό γνώμονα την εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών εργασίας και αμοιβής. Σε αυτό το πνεύμα, θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Αγοράς Εργασίας έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνύπαρξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία και της κοινωνικής συνοχής, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνεχούς και πραγματικής ανάπτυξης. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει εγγύηση σε όλα τα μέλη του κοινωνικού συνόλου για Ισονομία, θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες, ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργασία, βασικό εχέγγυο για την κατοχύρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με τις σκέψεις αυτές, απευθύνω και εγώ ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Πέλλας και διαβεβαιώνω ότι θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σε όλους τους δίκαιους αγώνες και διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ